Immunmodulerende terapi er i dag udbredt inden for en række medicinske specialer. Atopisk eksem er også en sygdom, der involverer immunsystemet, hvorfor hæmning af en specifik cytokinreceptor (IL-31-receptoren) er et godt bud på additiv behandling til især de sværere former af sygdommen. Inden for de seneste år er der i Danmark allerede indregistreret flere nye biologiske behandlinger og small molecules til behandling af svære tilfælde af sygdommen, hvor traditionel behandling ikke har tilstrækkelig effekt.
Lektor, cheflæge, dr.med. Mette Deleuran, Hudafdelingen, Aarhus Universitetshospital, kommenterer: »Nemolizumab er et subkutant administreret, humaniseret, monoklonalt antistof rettet imod IL-31-receptoren, som er involveret i kløe og inflammation ved atopisk eksem. Behandlingen har i flere år været indregistreret til behandling af kløe associeret med atopisk eksem i Japan. Studiet, der nyligt er publiceret i The Lancet, beskriver resultaterne fra to fase 3-studier, hvor patienterne blev behandlet med nemolizumab eller placebo kombineret med topikal behandling over 48 uger. Både effekt og sikkerhed blev bedømt. Studierne viser, at de primære endepunkter for effekt på sværhedsgraden af sygdommen og reduktion i kløe blev opnået i den aktivt behandlede gruppe og signifikant bedre end i placebogruppen. Med hensyn til de mest almindelige bivirkninger i form af forværring i atopisk eksem og astma samt infektioner var der ingen signifikant forskel mellem den nemolizumabbehandlede gruppe og placebogruppen. Vi er som dermatologer glade for at have forskellige behandlinger i værktøjskassen, da atopisk eksem har en multifacetteret patofysiologi. Derfor er der brug for flere forskellige behandlinger, der har forskelligt immunologisk target, så vi kan hjælpe flere patienter med svær sygdom«.
Silverberg JI, Wollenberg A, Reich A et al. Nemolizumab with concomitant topical therapy in adolescents and adults with moderate-to-severe atopic dermatitis (ARCADIA 1 and ARCADIA 2): results from two replicate, double-blind, randomised controlled phase 3 trials. Lancet. 2024;404(1045):445-460. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(24)01203-0
Interessekonflikter ingen