Skip to main content

Nyopstået hjertesygdom og astma kan føre til rygestop

Observationer fra Herlev-Østerbroundersøgelsen viser, at rygere, som udvikler hjertesygdom eller astma, har større chance for rygestop end dem, som udvikler diabetes, KOL, apopleksi eller forbliver raske.

(Foto: Colourbox)

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

5. nov. 2019
2 min.

Mange rygere fortsætter med at ryge, selvom de har udviklet en rygeassocieret sygdom. Nyt dansk studie ser på udvikling i rygevanerne blandt deltagere i den prospektive befolkningsundersøgelse Herlev-Østerbroundersøgelsen. Studiet medtager over 12.000 deltagere, der deltog i den første undersøgelse, som startede i 2003. Deltagerne blev genundersøgt i den anden undersøgelse, som startede i 2014. Som forventet var deltagere i den første undersøgelse, som havde en rygerelateret sygdom, hyppigere rygere end dem, som var raske. I løbet af observationsperioden faldt prævalensen af rygning både blandt raske deltagere (fra 15% til 8%) og blandt dem med astma, KOL, hjertesygdom, diabetes og tidligere apopleksi, men prævalensen forblev højere blandt de syge. Personer, som udviklede hjertesygdom eller astma imellem de to undersøgelser, havde en ca. to gange større chance for rygestop end de rygere, som forblev raske, mens dette ikke var tilfældet for de rygere, som udviklede diabetes, KOL eller apopleksi.

Professor Ole Hilberg, Syddansk Universitet, kommenterer: »Det er et interessant studie, men det er lidt beskæmmende, at vi som sundhedsfagligt personale ikke er i stand til at få vore patienter til at ophøre med rygning til trods for, at de får diagnosticeret en mulig rygerelateret sygdom. Ny diagnose af rygeassocieret sygdom bør åbne et ,window of opportunity’ til at hjælpe patienterne til rygestop. Det er dog glædeligt at se, at der generelt er sket et fald i andelen af rygere i populationen over de ti års observationstid. Det er også positivt, at personer, der udvikler hjertesygdom eller astma, har større chance for rygestop. Derfor er det endnu mere trist at se, at patienter, som udvikler KOL, diabetes eller apopleksi, ikke ophører med tobaksrygning i samme omfang. Vi må kunne gøre det bedre!«.

Tønnesen P, Marott JL, Nordestgaard BG et al. Secular trends in smoking in relation to prevalent and smoking incident disease: a prospective population based study. Tob Induc Dis 17. okt 2019 (e-pub ahead of print).

Interessekonflikter: ingen