Skip to main content

Nyt behandlingsprincip til patienter med kronisk hoste

To fase 3-studier viser effekt af P2X3-receptorantagonisten gefapixant til behandling af kronisk uforklaret hoste.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

7. apr. 2022
2 min.

Kronisk hoste, som fortsætter ud over otte uger, er en hyppig årsag til henvendelse i almen praksis. Hos mange patienter kan man påvise en underliggende behandlelig tilstand som astma, bronkiektasier, refluks eller kronisk rhinitis. Men i nogle tilfælde kan man ikke finde årsagen, og en del patienter fortsætter med at hoste i årevis. Den kroniske hoste kan nedsætte livskvaliteten betragteligt på grund af smerter fra brystkassen og urininkontinens. Under coronapandemien er det blevet ekstra svært at have kronisk hoste, da det kan påvirke ens arbejdsforhold og føre til social isolation. I en ny artikel rapporteres data fra to randomiserede dobbeltblindede fase 3-studier af et nyt lægemiddel, gefapixant, som er en P2X3-receptoragonist, der hæmmer transmission af afferente impulser gennem såkaldte C-fibre fra n. vagus, som menes at spille en vigtig rolle ved hoste. Blandt deltagerne var 75% kvinder, og i gennemsnit havde patienterne hostet i over 11 år. Forfatterne rapporterer, at gefapixant i en dosis på 45 mg to gange dagligt reducerede hostefrekvensen signifikantmed ca. 15-19%, mens der ikke var nogen forskel mellem placebo og gefapixant i en dosis på 15 mg to gange daglig.

Overlæge Peter Lange, Medicinsk Afdeling, Herlev-Gentofte Hospital kommenterer: »Patienter med kronisk uforklaret hoste er en hyppigt forekommende patientgruppe i lungeambulatorierne og de lungemedicinske speciallægepraksis. De må ofte leve med deres symptomer i mange år. Selv om enkelte tidligere studier har vist, at gabapentin alene eller kombineret med taleterapi kan reducere hosten hos nogle, er det et stort behov for nye behandlingsmodaliteter. De to COUGH-studier vækker et håb om, at terapier, som er baseret på en bedre forståelse af hosterefleksen og retter sig mod veldefinerede mekanismer, vil komme frem i løbet af de næste år. Som i lignende studier var der en stor placeboeffekt i begge COUGH-studier, men patienterne i højdosis-gefapixantgruppen havde en klinisk meningsfuld virkning på deres hoste. Bivirkningerne var smags- og lugteforstyrrelser, som blev registreret hos op til 20% af deltagerne i den aktive behandling. Det bliver spændende at følge, om gefapixant i fremtiden bliver en tilgængelig behandlingsoption i Danmark«.

McGarvey LP, Birring SS, Morice AH et al. Efficacy and safety of gefapixant, a P2X3 receptor antagonist, in refractory chronic cough and unexplained chronic cough (COUGH-1 and COUGH-2): results from two double-blind, randomised, parallel-group, placebo-controlled, phase 3 trials. Lancet 2022;399:909-23

INTERESSEKONFLIKTER: ingen