Skip to main content

Økologisk mad og risiko for kræft

Stor fransk befolkningsundersøgelse antyder lavere risiko for brystkræft og lymfom ved indtagelse af økologisk diæt.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

18. dec. 2018
2 min.

Nogle af de i landbruget hyppigst anvendte pesticider mistænkes for at være kræftfremkaldende. Studier af befolkningsgrupper, som indtager en større andel af økologisk fremstillede fødevarer, viser et lavere indhold af pesticider i urinen hos disse personer sammenlignet med pesticidindhold hos personer, som spiser konventionelt fremstillede fødevarer. Imidlertid er det ikke afklaret, om økologisk fremstillede fødevarer nedsætter risikoen for at udvikle kræft, da tidligere kohortestudier ikke har vist entydige resultater. Et nyt bidrag til denne debat kommer fra et fransk kohortestudie af næsten 70.000 personer, som blev fulgt i knap fem år. I gruppen, som rapporterede en høj indtagelse af økologiske fødevarer, observerede man ca. 25% lavere kræftincidens, først og fremmest på grund af færre nye tilfælde af brystkræft hos postmenopausale kvinder og af lymfom.

Professor Anne Tjønneland, Kræftens Bekæmpelse, kommenterer: ”Associationen mellem selvrapporterede oplysninger om indtagelsen af organiske fødevarer og kræft bør tolkes med forsigtighed, da risikoen for konfounding for sunde livsstilsvaner og socioøkonomiske forhold er markant i denne type studier. Endvidere er resultaterne baseret på relativt få kræfttilfælde. At studiet viser en sammenhæng med udviklingen af non-Hodgkins lymfom som den ene af de to kræftformer, som viste en association, er imidlertid interessant, da denne sammenhæng også er fundet i et tidligere befolkningsstudie: Million Women Study, samt blandt personer i erhvervseksponerede kohorter. Derfor bør hypotesen forfølges i nye befolkningsstudier, gerne i studier, hvor det er muligt at supplere spørgeskemadata med målinger af biomarkører for de involverede pesticider. Det er imidlertid vigtigt at understrege, at studiet ikke giver anledning til at fraråde indtagelsen af konventionelt dyrket frugt og grønt, som i talrige studier har vist en beskyttende effekt i relation til kroniske sygdomme, herunder nogle kræftsygdomme”.

Baudry J, Assmann KE, Touvier M et al. Association of organic food consumption with cancer risk. JAMA Intern Med, 22. okt. 2018 (e-pub ahead of print)

Interessekonflikter:ingen