Skip to main content

Operationstidspunkt har ikke betydning for perforationsrisiko ved akut appendicitis

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.

Redigeret af Siri Vinther, sirivinther@dadlnet.dk

27. aug. 2014
2 min.

Ved akut appendicitis spiller tid en vigtig rolle for sygdomsprogression, men man ved ikke med sikkerhed, om tidligere kirurgisk intervention mindsker risikoen for perforation. Formålet med dette kohortestudie var at undersøge, om eventuel perforation afhang af tiden mellem hospitalsankomst og operationsstart.

I studiet indgik 9.048 voksne personer, som havde appendicitis og blev opereret på et af 52 hospitaler i Washington State, USA. På baggrund af patologirapporter fandt man, at 15,8% havde perforeret appendix. Kliniske risikofaktorer for perforation var mandligt køn, høj alder, tre eller flere konkurrerende sygdomme og manglende forsikring. Tiden fra hospitalsankomst til operationsstart var den samme, 8,6 timer, for både patienter med og patienter uden perforation. Multivariate analyser viste, at længere tid til operationsstart ikke var en prædiktor for perforation (oddsratio: 1,0; 95% konfidens-interval: 0,99-1,01). På den baggrund angav forskerne, at perforation måske ikke er et direkte tidsafhængigt fænomen og at det muligvis sker tættere på symptomdebut og altså inden hospitalsankomst. Det kan dog ikke udelukkes, at de patienter, som efter lægeligt skønt vurderes at være i øget risiko for perforation, bliver opereret tidligere. Derudover er betydningen af antibiotika inklusive starttidspunkt vanskelig at fastslå.

Overlæge Svend Schulze, Gastroenheden, Kirurgisk Sektion, Hvidovre hospital, kommenterer: »Dette store materiale bekræfter, at perforeret appendicitis ikke alene er afhængig af anamneselængden, men at patofysiologien er mere kompleks. Resultaterne er i overensstemmelse med, hvad man observerer også herhjemme«.

INTERESSEKONFLIKTER: ingen

Drake FT, Mottey NE, Farrokhi ET et al. Time to appendectomy and risk of perforation in acute appendicitis. JAMA Surg 2014;149:837-44.