Skip to main content

Optimal antikoagulerende behandling til patienter med atrieflimren og stabil iskæmisk hjertesygdom

Monoterapi med non-vitamin K-orale antikoagulantia (NOAK) er lige så effektiv til at forebygge blodpropper som kombinationsterapi med NOAK og trombocythæmmere.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

22. okt. 2019
2 min.

Fremkomsten af orale antikoagulantia med direkte hæmmende virkning på en enkelt koagulationsfaktor, dvs. NOAK, som i den internationale litteratur kaldes for DOAK, har ændret behandlingspraksis ved flere tilstande, som kræver antikoagulation. Et nyt japansk studie fokuserer på optimal antikoagulansbehandling hos patientgruppen, som både har iskæmisk hjertesygdom og atrieflimren. Over 2.000 patienter med atrieflimren, som for mere end et år siden havde gennemgået enten perkutan koronar intervention (PCI) eller koronar bypasskirurgi, blev randomiseret til enten DOAK alene (rivaroxaban) eller en kombination af rivaroxaban sammen med en trombocythæmmer, typisk aspirin eller clopidogrel. Patienterne blev fulgt mht. en komposit effektparameter omfattende apopleksi, systemisk emboli, myokardieinfarkt, revaskulariseringskrævende ustabil angina eller død. Samtidig registrerede man bivirkninger med fokus på betydende blødninger. Studiet blev standset før tid pga. øget mortalitet i gruppen, som fik kombinationsbehandling. DOAK alene var lige så godt til at forebygge blodpropper som kombinationsbehandlingen.

Overlæge Jørn Dalsgaard Nielsen, Frederiksberg og Bispebjerg Hospital, kommenterer: ”Ved iskæmisk hjertesygdom anbefales trombocythæmmende behandling, men ved atrieflimren opnår man bedre beskyttelse mod embolier ved behandling med antikoagulantia frem for trombocythæmmere. Det er derfor nærliggende at antage, at patienter, der både har iskæmisk hjertesygdom og atrieflimren, er bedst tjent med at få kombineret trombocythæmmende og antikoagulerende behandling. To danske kohorteundersøgelser af patienter med atrieflimren og kronisk iskæmisk hjertesygdom har dog tidligere vist, at kombinationsbehandling medfører flere blødningskomplikationer og næppe er mere effektiv end monoterapi med antikoagulantia. Det bekræftes nu af det aktuelle randomiserede studie af Yasuda et al. Kombinationsbehandling anbefales dog fortsat til patienter med atrieflimren efter PCI og bypassoperation. Fremtidige studier må vise, om varigheden af kombinationsbehandling bør reduceres”.

Yasuda S, Kaikita K, Akao M et al. Antithrombotic therapy for atrial fibrillation with stable coronary disease. N Engl J Med 2019;381:1103-13.

INTERESSEKONFLIKTER: Deltagelse i advisory boards for Bayer, Bristol-Myers Squibb, Boehringer Ingelheim, Leo Pharma, MSD, Pfizer og Roche Diagnostics.