Skip to main content

Optimal behandling af aktiniske keratoser

Nyt randomiseret studie sammenligner fire forskellige behandlinger af aktiniske keratoser.

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

23. mar. 2019
2 min.

Aktiniske keratoser (AK) er meget hyppigt forekommende hudforandringer, som skyldes proliferation af dysplastiske keratinocytter og betragtes som en præmalign læsion, der med tiden kan udvikle sig til planocellulært karcinom. Forandringerne induceres af ultraviolette stråler og optræder især på soleksponerede områder som f.eks. issen hos mænd. Nyt randomiseret studie fra Holland undersøger effekt af fire forskellige behandlinger omfattende: fluorouracilcreme, imiquimodcreme, fotodynamisk behandling og gel med ingenolmebutat. Blandt de 624 inkluderede patienter så man 12 måneder efter behandlingens afslutning den højeste helberedelseseffekt i gruppen, som fik fluoruracil (75%), den næsthøjeste hos dem, som fik imiquimod (54%), mens hhv. 38% og 29% var recidivfrie i grupperne, som blev behandlet med fotodynamisk terapi og med ingenolmebutat.

Overlæge Ulrikke Lei, Hudafdelingen, Herlev-Gentofte Hospital, kommenterer: ”Flot investigator-initieret studie med head-to-head-sammenligning. Tolvmånedersopfølgning er en stor styrke, som de færreste studier har. Patientgruppen er stor, med individuelle karakteristika, så flere behandlingsmodaliteter til rådighed er nødvendigt. Primære effektmål er andel af patienter med minimum 75% reduktion af AK ved etårsopfølgning. Der ses klart bedst effekt af de to behandlinger, der varetages af patienten selv igennem fire uger, i modsætning til behandlinger administreret i klinikken i én seance eller hjemme over tre dage. Patienternes tilfredshed med behandlingen og øgning i livskvalitet var også størst i 5% fluoruracil-gruppen. En yderligere fordel er, at den kan anvendes på områder op til 500 cm2, hvilket er vigtigt, da AK er en feltsygdom. Desværre findes aktuelt ikke et indregistreret produkt i Danmark, og der skal derfor søges udleveringstilladelse. Det kan være svært at sammenligne resultaterne med andre studier, hvor effektmålet ofte er komplet clearance. Da forekomsten af AK stiger med alderen, og befolkningen bliver ældre, må det forventes, at sygdomsbyrden øges. Det er derfor vigtigt med effektive behandlinger, der kan administreres af patienten selv”.

Jansen MHE, Kessels JPHM, Nelemans PJ et al. Randomized trial of four treatment approaches for actinic keratosis. N Engl J Med 2019;380:935-46.

Interessekonflikter: UL har modtaget kongresinvitation og undervisningshonorar fra Leo Pharma.