Skip to main content

Oseltamivir til patienter med influenzalignende symptomer i almen praksis

Tillæg af oseltamivir til vanlig behandling resulterede i hurtigere bedring, især blandt ældre multimorbide patienter.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

9. jan. 2020
2 min.

Antivirale lægemidler rettet mod influenza bruges ikke hyppigt i almen praksis. Det er også uklart, om stofferne kun bør anvendes ved podningspositiv influenza, eller om man kan starte behandling, hvis patienten har influenzalignende symptomer. I et nyt, åbent, internationalt multicenterstudie fra lægepraksis i 15 europæiske lande har man undersøgt effekten af oseltamivir til patienter, som henvendte sig med influenzalignende symptomer hos deres egen læge. I studiet, som strakte sig over tre influenzasæsoner, blev ca. 1.600 patienter allokeret til oseltamivir og ca. 1.600 til placebo. Den primære effektparameter var, hvor hurtigt influenzasymptomerne aftog i en sådan grad, at patienterne kunne genoptage deres vanlige aktiviteter. Studiet konkluderer, at mens hele patientgruppen kom sig ca. en dag tidligere på den aktive behandling, var forskellen på tre dage i undergruppen af ældre multimorbide patienter.

Professor Thomas Benfield, Infektionsmedicinsk Afdeling, Hvidovre Hospital kommenterer: »Det er et meget interessant og vigtigt studie, som udfordrer flere dogmer omkring behandlingen af influenza. Antiviral behandling af influenza uden for hospitalerne er begrænset på grund af økonomi, bivirkninger og især på grund af begrænset effekt. Især det sidste stiller Butler et al spørgsmål ved, idet sygdomsvarigheden blev reduceret med op til tre dage hos de ældre, hos de med kroniske sygdomme og hos dem med længere symptomvarighed. For de yngre personer var reduktionen i symptomer begrænset til et døgn. Studiet viste også, at der stadig var effekt af oseltamivir, når behandlingen blev startet mere end 48 timer efter symptomdebut. Anbefalingen i Danmark er, at man behandler dem, som er i risiko for komplicerende influenza – de ældre og kronisk syge. Butler et al’s undersøgelse støtter, at det er en fornuftig strategi. Vi mangler dog at undersøge, om denne strategi også forhindrer progression til nedre luftvejsinfektion, hindrer hospitalsindlæggelse og nedsætter overdødelighed hos de ældre og kronisk syge. Hidtil har anbefalingerne savnet videnskabeligt belæg – vi er nu kommet et godt skridt videre«.

Butler CC, van der Velden AW, Bongard E et al. Oseltamivir plus usual care versus usual care for influenza-like illness in primary care: an open-label, pragmatic, randomised controlled trial. Lancet 2020;395:42-54.

INTERESSEKONFLIKTER: ingen