Skip to main content

Outcome assessment following congenital heart surgery: mortality, morbidity, and functional health

Læge Signe Holm Larsen: FORF.S ADRESSE: Hjerte-lunge-karkirurgisk Afdeling T, Århus Universitetshospital, Skejby, DK-8200 Århus N. E-mail: signe_holm_larsen@hotmail.com FORSVARET FANDT STED: den 23. oktober 2009. BEDØMMERE: Bent Østergaard Kristensen, William G. Williams , Canada, og J. William Gaynor, USA. VEJLEDERE: Vibeke E. Hjortdal, Kristian Emmertsen og Søren Paaske Johnsen .

30. okt. 2009
3 min.

Ph.d.-afhandlingen udgår fra Hjerte-lunge-karkirurgisk Afdeling T, Århus Universitetshospital, Skejby.

Resultaterne af operation for medfødt hjertesygdom er væsentligt forbedrede i de seneste halvtreds år, således at de fleste børn i dag overlever. Der er et stigende behov for at vurdere resultaterne, ikke blot mht. overlevelse, men også efterfølgende sygelighed og livskvalitet. De mange forskellige sværhedsgrader af medfødte hjertesygdomme og det begrænsede antal patienter gør det nødvendigt at anvende risikojustering for at kunne sammenligne behandlingsresultaterne. En metode er risk adjusted classification for congenital heart surgery (RACHS)-1, som inddeler kirurgiske procedurer i seks grupper i henhold til risiko for død i forbindelse med operation.

Formålet med dette ph.d.-studie var at undersøge kort- og langtidsresultaterne efter børnehjertekirurgi hos den gruppe af børn (< 16 år), som blev opereret på Århus Universitetshospital, Skejby i 1996-2002 og relatere disse til RACHS-1.

Studie 1: Dødsfald og sygelighed på kort sigt. I undersøgelsesperioden blev der udført 957 børnehjerteoperationer. Fordelingen blandt RACHS-1-grupperne var: gruppe 1: 18%, gruppe 2: 37%, gruppe 3: 35%, gruppe 4: 8,2%, gruppe 5: 0% og gruppe 6: 1,5%. RACHS-1-klassifikationens anvendelighed til forudsigelse af død ved operation svarede til det fundne i tre større populationer i USA og Tyskland. Ved hjælp af RACHS-1 kunne man også forudsige, hvor langt et ophold på intensivafdelingen børnene havde behov for efter operationen.

Studie 2: Dødsfald og sygelighed på længere sigt. Vi undersøgte langtidsresultaterne hos de 801 børn, som blev hjerteopereret for første gang i undersøgelsesperioden. Efter en gennemsnitlig opfølgning på 8,2 år var overlevelsen samlet 86% (sikkerhedsinterval: 83-88%). Overlevelsen hos dem, der levede ud over de første 30 dage efter operationen, var 92% (sikkerhedsinterval: 90-94%); fra 98% (sikkerhedsinterval: 93-100%) i RACHS-1-gruppe 1 aftagende til 33% (sikkerhedsinterval: 5-68%) i gruppe 6. I opfølgningsperioden blev 124 patienter hjerteopereret igen, og 106 blev behandlet via kateter indført gennem en blodåre i lysken. Disse behandlinger forekom hyppigere i RACHS-1-grupperne 3, 4 og 6, mens der ikke var nogen forskel mellem grupperne 1 og 2.

Studie 3: Selvoplevet helbred. Ved hjælp af et spørgeskema blev opfattelsen af eget helbred hos 239 hjerteopererede børn i alderen 10-20 år undersøgt i 2008. Resultaterne blev sammenlignet med opfattelsen af eget helbred hos 288 skolebørn med sammenlignelig alder og kønsfordeling. Resultatet var, at der kun var mindre forskelle i selvopfattet helbred mellem de hjerteopererede og de raske. Blandt forskellene var, at de opererede børn i RACHS-1-gruppe 4 angav dårligere opførsel.

Sammenfattende viste ph.d.-studiet, at man ved hjælp af RACHS-1 kan forudsige både kort- og langtidsresultater efter operation for medfødt hjertesygdom, og at de overlevende børns opfattelse af eget helbred på de fleste områder svarer til ikke hjerteopererede børns opfattelse af eget helbred.