Skip to main content

Overforbrug af makrolider ved behandling af luftvejsinfektioner i almen praksis

Mette Hinnerskov, Julie Maria Therkildsen, Gloria Cordoba & Lars Bjerrum Afdeling for Almen Medicin, Københavns Universitet

4. nov. 2011
2 min.



###61058f01###

Introduktion

Udvikling af bakteriel resistens er et stort sundhedsproblem, og resultaterne fra flere studier har vist, at brugen af antibiotika medfører en stigende udvikling af resistente bakterier. I Danmark udskrives 90% af antibiotika i almen praksis, hvoraf 60-70% ordineres til patienter med luftvejsinfektioner. Ifølge dansk antibiotikavejledning er penicillin førstevalg til behandlingskrævende bakterielle luftvejsinfektioner i almen praksis. Makrolider bør reserveres til penicillinallergikere og til behandling af mykoplasmapneumonier. Formålet med studiet var at undersøge, hvor stor en andel af makrolider, der blev udskrevet til patienter uden penicillinallergi ved forskellige luftvejsinfektioner i almen praksis i Danmark.

Materiale og metode

Studiet var en del af det EU-finansierede Health Alliance for Prudent Prescribing, Yield and Use of Antimicrobial Drugs in the Treatment of Respiratory Tract Infections (HAPPY AUDIT)-projekt og blev udført som et tværsnitsstudie med deltagelse af 102 danske praktiserende læger. Patienter med luftvejsinfektioner blev registreret ved brug af et registreringsskema, der var udfyldt af de praktiserende læger i henhold til Audit Project Odense-metoden. Registreringen af symptomer, diagnose, eventuelt antibiotikavalg og penicillinallergi fandt sted over en periode på tre uger i januar 2008.

Resultater

I alt blev 3.904 patienter med luftvejsinfektioner registreret. Af disse modtog 1351 (35%) antibiotika. Af de patienter, som blev behandlet med antibiotika, modtog 198 patienter (15%) et makrolid. Der blev udskrevet makrolider til 136 patienter, som ikke havde penicillinallergi. Denne andel udgjorde 69% af makrolidordinationerne. Der blev udskrevet mest makrolid til ikkepenicillinallergikere inden for diagnoserne akut otitis media (71%), akut bronkitis (71%) og pneumoni (75%).

Konklusion

Andelen af makrolider, der var udskrevet til patienter uden penicillinallergi, var høj for alle typer af luftvejsinfektioner. Udover penicillinallergi er den eneste indikation for at udskrive makrolid til behandling af luftvejsinfektioner en pneumoni forårsaget af Mycoplasma pneumoniae. Dette bør verificeres ved en diagnostisk test. Under epidemier kan en stærk mistanke om mykoplasmapneumoni retfærdiggøre udskrivelsen af makrolid. I 2008 var der ingen epidemi af M. pneumoniae i Danmark, og udskrivelsen af makrolider til patienter uden penicillinallergi kan derfor betragtes som et overforbrug. Mykoplasmapneumonier kan klinisk være svære at diagnosticere, og manglen på en point of care-test kan have ført til det uhensigtsmæssige overforbrug af makrolider. Faktorer som komplians, tidligere gode erfaringer med makrolider, aggressiv markedsføring samt begrænset kendskab til antibiotikavejledningen, kan have været medvirkende årsager til det fundne overforbrug af makrolider. Forbruget af makrolider bør begrænses, da forekomsten af makrolidresistente bakterier stiger udtalt med anvendelseshyppigheden.

Danish medical bulletin: Dette er et resume af en originalartikel publiceret på www.danmedbul.dk som Dan Med Bul 2011;58(11):A4356.