Skip to main content

Patofysiologi og ætiologi af »impaired fasting glycaemia« og »impaired glucose tolerance«

Cand.scient. Kristine Færch: Forf.s adresse: Steno Diabetes Center, Niels Steensens Vej 2, DK-2820 Gentofte. E-mail: krif@steno.dk Forsvaret finder sted den 1. maj 2009, kl. 13.00, Hagedorn Auditoriet (NSK), Steno Diabetes Center, Gentofte. Bedømmere: Elisabeth R. Mathiesen, Tina Vilsbøll og Kristian F. Hanssen, Norge. Vejledere: Knut Borch-Johnsen, Allan Vaag og Jens Juul Holst.

31. mar. 2009
2 min.


Ph.d.-afhandlingen, der udgår fra Steno Diabetes Center og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, er baseret på baseline og femårs opfølgningsdata fra det danske populationsbaserede Inter99-studie (n ' 3,150). Desuden indgik en tilfældigt udvalgt population (n = 66) af personer med isoleret forhøjet fasteglukose (i-IFG), isoleret glukoseintolerance (i-IGT) eller normal glukosetolerance i et detaljeret fysiologisk studie på Steno Diabetes Center.

En forståelse af de tidlige defekter i udviklingen af type 2-diabetes er vigtig for at optimere og målrette forebyggelsesstrategier. Formålet med dette studie var derfor at lave en detaljeret patofysiologisk og ætiologisk karakterisering af personer, der udvikler i-IFG, i-IGT eller kombinationen af de to stadier (IFG/IGT).

Vi fandt samme grad af betacelledysfunktion hos personer med i-IFG og i-IGT ved brug af intravenøse mål. Ved oral glukosebelastning fandt vi dog en mere reduceret betacellefunktion hos personer med i-IGT end hos dem med i-IFG. Den reducerede betacellefunktion hos dem med i-IGT var associeret med et nedsat niveau af inkretinhormonet GIP. I modsætning hertil havde personer med i-IFG forhøjede niveauer af inkretinhormonet GLP-1, hvilket sandsynligvis var medvirkende til, at deres insulinsekretion og glukosetolerance lå i normalområdet efter oral glukosebelastning. Vi fandt desuden at personer, der udviklede i-IFG, havde en stabil defekt i betacellefunktionen, hvorimod personer, der udviklede i-IGT, havde et progressivt tab af betacellefunktionen.

Den perifere insulinfølsomhed var nedsat hos personer med i-IGT, men ikke hos personer med i-IFG. Leverens insulinfølsomhed var til gengæld mest nedsat hos dem med i-IFG. Personer, der udviklede IFG/IGT, havde mere udtalte defekter i den perifere og hepatiske insulinfølsomhed og i betacellefunktionen end dem, der udviklede enten i-IFG eller i-IGT.

Vores resultater tyder på, at genetiske forhold spiller en væsentlig rolle for udviklingen af defekter i fasteglukosereguleringen, mens livsstilsfaktorer og det intrauterine miljø kan forklare en del af defekterne i den postprandielle glukoseregulering. Dog ses væsentlige kønsforskelle.

Konkluderende viser dette studie, at det er forskellige ætiologiske og patofysiologiske faktorer, der bidrager til udviklingen af defekter i henholdsvis fasteglukosereguleringen og den postprandielle glukoseregulering. Disse fund kan bidrage til at forbedre eksisterende strategier for forebyggelse af type 2-diabetes.