Skip to main content

Perfusion imaging with magnetic resonance in acute ischemic stroke

Claus Ziegler Simonsen: Claus Ziegler Simonsen

2. nov. 2005
2 min.

Arbejdet bag denne ph.d.-afhandling blev udført under ansættelser på neuroradiologisk afdeling P, Århus Kommunehospital.

Magnetisk resonans-scanning har i de senere år bidraget til diagnosticering af iskæmisk apopleksi. Et akut infarkt kan ses ved såkaldt diffusion weighted imaging (DWI) minutter efter symptomdebut. Ved hjælp af injektion af kontrastmiddel og samtidig optagelse af en billedserie kan blodgennemstrømningen af hjernen kvantiteres - dette kaldes perfusion weighted imaging (PWI).

Ved kombineret DWI og PWI kan man identificere en gruppe af apopleksipatienter med risiko for infarktvækst. Dette kan få betydning for fremtidig selektion af patienter til trombolysebehandling. I denne ph.d.-afhandling søges PWI analyseret og optimeret.

Et kontrastmiddel, der er baseret på gadolinium, sammenlignes med et kontrastmiddel, der er baseret på jernoxid. Det vises, at PWI er mulig med begge typer kontrastmiddel. Det kræver et meget mindre volumen af jernoxidkontrast at opnå samme effekt. Dette giver dog ingen fordel i form af smallere inputkurve.

De to gængse scanningssekvenser gradientekko (GE) og spinekko (SE) sammenlignes. GE formodes at være mindre følsom over for ændringer i perfusionen. Dette afkræftes. SE er vægtet mod de små kar, og det vises, at disse udgør en tredjedel af det totale cerebrale blodvolumen.

Infarktvækst bliver ofte forudgået af forlænget middel-transittid (MTT) i området. En ny parameter, flowheterogenitet (FH), introduceres. Under hypoperfusion kan iltekstraktionen bedres ved et mere homogent flow. De to parametre sammenlignes, og det vises, at FH er MTT overlegen mhp. at forudsige slutinfarktets størrelse. FH og MTT er lige følsomme til at finde patienter med infarktvækst, mens FH er bedre egnet til at udelukke vækst.

Forf.s adresse: Silkeborggade 45, 2. th., 2100 København Ø.

E-mail: claus@pet.auh.dk

Forsvaret fandt sted den 6. december 2002.

Bedømmere: Troels Staehelin Jensen, Gudrun Boysen og docent, ph.d. Ronnie Wirestam, Sverige.

Vejledere: Carsten Gyldensted og Leif Østergaard.