Skip to main content

Podcast: non-alkoholisk fedtleversygdom

Over en million danskere menes at have fedt i leveren i større eller mindre grad. Hos 60.000 patienter udvikler sygdommen sig med arvæv, der kan give skrumpelever. Vi har snakket med Camilla Dalby Hansen, læge og ph.d.-studerende ved Center for Leverforskning på Odense Universitetshospital, om tilstanden.

Camilla Dalby Hansen, læge og ph.d.-studerende ved Center for Leverforskning på Odense Universitetshospital. Foto: Mie Brandstrup.
Camilla Dalby Hansen, læge og ph.d.-studerende ved Center for Leverforskning på Odense Universitetshospital. Foto: Mie Brandstrup.

Mie Brandstrup og redaktionen

17. okt. 2022
1 min.

Selvom risikofaktorerne ved skrumpelever er kendte, kan der gå mange år, før tilstanden opdages. Den gode nyhed er, at livsstilsændringer kan gøre en forskel, men mange patienter har nederlag forbundet med netop vægt, kost og motion med i bagagen.

»Jo flere af de her komponenter for metabolisk syndrom du opfylder, jo højere er din risiko for at udvikle skrumpelever på sigt. Men hvordan finder vi de rigtige? For vi kan ikke henvise en million danskere med fedtlever til sundhedsvæsenet. Så vi er nødt til at finde ud af, hvordan vi finder de rigtige«.

Hør podcast:

Gæst: Camilla Dalby Hansen, læge og ph.d.-studerende ved Center for Leverforskning på Odense Universitetshospital.

Tilrettelæggelse: Mie Brandstrup