Content area

|
|

Primær biliær kolangitis behandlet med obeticholsyre

Behandling med en selektiv farnesoid x-receptoragonist skaber håb for behandling af patienter med behandlingsresistent primær billiær kolangitis

Forfatter(e)
Redigeret af Per Lav Madsen, lav.madsen@gmail.com

Behandling med en selektiv farnesoid x-receptoragonist skaber håb for behandling af patienter med behandlingsresistent primær billiær kolangitis

Primær billiær kolangitis (PBC), tidligere kendt som primær billiær cirrose, er en sjælden autoimmun leversygdom, der oftest rammer kvinder. Ved PBC destrueres de små galdegange med udvikling af levercirrose til følge. Standardbehandlingen ved PBC er ursodeoxycholsyre, der reducerer hydrofobiciteten af galdesalte og den toksicitet, som galdesaltene udøver på leverceller. Det nedsætter niveauet af basisk fosfatase og gammaglutamyltransferase og formentlig også risikoen for progression til cirrose og behov for levertransplantation. Behandlingen er imidlertid ikke effektiv hos alle. Obeticholsyre er en selektiv farnesoid x-receptoragonist deriveret fra naturligt galdesalt, men med 100 gange større potens for at aktivere receptoren end naturligt galdesalt. Aktivering af farnesoid x-receptoren beskytter bl.a. ved at hæmme dannelsen af galdesyrer og øge deres udskillelse. Nevens et al testede effekten af obeticholsyre på biokemiske markører for sygdomsaktivitet i et randomiseret multicenterstudie med 217 patienter med PBC, hvoraf de 93% var i behandling med ursodeoxsycholsyre. Efter 12 måneders behandling opnåede hhv. 46% og 47% af patienterne, der var behandlet med 5-10 mg eller 10 mg obeticholsyre biokemisk bedring, mod kun 10% af de patienter, der alene blev behandlet med ursodeoxycholsyre (p < 0,001). Man kunne i de 12 måneder ikke se forskelle grupperne imellem mht. noninvasive mål for levercirrose, og flere patienter i aktiv behandling (11-16%) end i placeboarmen (10%) fik bivirkninger, men på baggrund af de opmuntrende bedre biokemiske markører foreslår forfatterne at behandling af patienter med primær billiær cholangitis skal inkludere obeticholsyre.

Overlæge Henriette Ytting, Hepatologisk Klinik på Rigshospitalet, kommenterer: »Påvisningen af markant biokemisk bedring af kolestase hos patienter, der har PBC og er i behandling med obeticholsyre, er væsentlig og i overensstemmelse med fase II-studier. Den patientgruppe, som undersøges, har høj basisk fosfatase (> 175 E/l) trods behandling med ursodeoxycholsyre. Eftersom fibrosedannelsen foregår over en årrække, før der udvikles cirrose, vil en effekt på fibrosedannelsen først kunne påvises i løbet af år. Den sænkning af cirkulerende inflammatoriske markører og immunglobuliner, som også observeres i studiet, indikerer et muligt patogenetisk angrebspunkt for obeticholsyre«.

INTERESSEKONFLIKTER: ingen

Nevens F, Andreone P, Mazzella G et al. A placebo-controlled trial of obeticholic acid in primary biliary cholangitis. NEJM 2016;375:631-43.

Blad nummer: 

Right side

af Konrad Melonik | 15/08
3 kommentarer
af Sarah Wåhlin-Jacobsen | 12/08
2 kommentarer
af Sebastian von Huth | 09/08
2 kommentarer
af Philippe Adam Grandjean | 08/08
5 kommentarer
af Rune Jacobsen | 06/08
5 kommentarer
af Anna Sofie Bech | 02/08
4 kommentarer
af Lars Bønløkke | 01/08
13 kommentarer
af Henrik Ib Nielsen | 01/08
2 kommentarer
af Jamila Stephanie Hussein Eriksen | 01/08
2 kommentarer