Skip to main content

Primært benignt schwannom i trachea

Søren Venø 1 , Stevo Duvnjak² & Jens Eckardt 1 1) Hjerte-, Lunge- og Karkirurgisk Afdeling, Odense Universitetshospital 2) Radiologisk Afdeling, Odense Universitetshospital

17. maj 2013
3 min.


Schwannom er en neurogen tumor, der udgår fra de schwannske celler, som normalt udgør myalinskeden omkring nerver. Schwannomer kan være maligne eller benigne og er ofte associeret med neurofibromatosis Recklinghausen (NF1). De opstår typisk på hovedet, i nakken, på fleksoroverflader på ekstremiteterne samt sjældnere i mediastinum superius og retroperitonalt [1]. Denne sygehistorie omhandler et meget sjældent tilfælde af primært benignt schwannom i trachea hos en patient med øvre luftvejs-symptomer.

SYGEHISTORIE

En 78-årig ikkerygende og tidligere lungerask mand blev henvist til en thoraxkirurgisk afdeling fra en lungemedicinsk afdeling med henblik på fjernelse af en tumor i trachea. Han havde været langvarigt indlagt med svær bilateral pneumoni med behov for intensivterapi og respiratorbehandling. Under indlæggelsen blev der foretaget computertomografi (CT) af thorax, der viste en endoluminal stilket tumor, der sad i trachea og næsten okkluderede hele lumen, men uden indvækst i omgivende strukturer i mediastinum (Figur 1A).

Forud for indlæggelsen havde patienten i månedsvis haft hoste, åndenød og enkelte episoder af hæmoptyse.

Efter endt behov for intensivterapi blev der foretaget bronkoskopi i generel anæstesi, hvorved man bekræftede fundet af en stilket tumor med næsten fuldstændig okklusion af trachea. Tumoren var ikke passabel med skop, men ved indføring af en varm slynge gennem arbejdskanalen på bronkoskopet blev stilken af tumor delt ved basis, og tumoren blev fjernet fuldstændigt. Patienten blev udskrevet i velbefindende tilstand, og patologi af tumoren viste senere benigt schwannom. Patienten var ikke diagnosticeret med NF1.

DISKUSSION

Primære tumorer i trachea udgør 0-1% af alle tumorer og kan være maligne eller benigne. Hos voksne er 90% af alle tumorer i trachea maligne og udgøres primært af pladecellekarcinomer og adenoide cystekarcinomer [2].

Schwannom i trachea er meget sjældent. Righini et al opgjorde 23 tilfælde i perioden 1950-2003, hvoraf 19 tilfælde blev fundet hos voksne og flertallet hos kvinder. I ingen af de beskrevne tilfælde havde patienterne NF1 [3].

De benigne trakealtumorer er en diagnostisk udfordring, idet de typisk bliver fejldiagnosticeret som astma eller anden obstruktiv lungesygdom [2, 4].

Symptomerne på trakealtumor er typisk tegn på øvre luftvejs-obstruktion (dyspnø, hvæsen og stridor), bronkial irritation og ulceration (hoste og hæmoptyse) med dårligt respons på konventionel bronkodilaterende behandling [].

Vi valgte endoskopisk behandling, idet billeddiagnostik viste en stilket tumor uden indvækst i ekstratrakealt væv. Tumorens stilk blev delt ved basis med en varm slynge, hvilket erfaringsmæssigt reducerer risikoen for blødning, og tumoren blev fjernet, ved at slyngen blev snøret rundt om midten af resektatet for at minimere risikoen for at tabe det i luftvejene.

Indgrebet blev foretaget i generel anæstesi på en thoraxkirurgisk operationsgang med de heraf følgende muligheder for at afhjælpe eventuelle komplikationer.

I denne sygehistorie havde patienten haft symptomer på øvre luftvejs-sygdom gennem længere tid. Der blev først foretaget CT sent i forløbet pga. svær pneumoni, men med den efterfølgende viden var det muligt at se en mindre tumor i trachea på en røntgenoptagelse af thorax seks måneder tidligere (Figur 1B).

Vi har beskrevet et meget sjældent tilfælde med et benignt schwannom i trachea. Trakealtumor bør overvejes hos patienter med symptomer på øvre luftvejs-obstruktion og manglende respons på konventionel terapi, specielt hvis der samtidig er hæmoptyse.



KORRESPONDANCE: Søren Venø, Baagøes Allé 8A, Penthouse, 5700 Svendborg. E-mail: sveno@dadlnet.dk

ANTAGET: 4. september 2012

FØRST PÅ NETTET: 18. februar 2013

INTERESSEKONFLIKTER: Hent PDF

src="/LF/images_ufl/ufl_bla.gif">


  1. Baandrup U, Fenger C, Clausen PP et al. Klinisk Patologi. København: Fadl’s Forlag, 2002.

  2. Macchiarini P. Primary tracheal tumours. Lancet Oncol 2006;7:83-91.

  3. Righini Ca, Lequeux T, Laverierre MH et al. Primary tracheal schwannoma: one case report and a literature review. Eur Arch Otorhinolaryngol 2005;262:157-60.

  4. Thomas R, Christopher DJ, Thangakunam B et al. Tracheal schwannoma as a mimic of bronchial asthma. Singapore Med J 2012;53:e95-6.