Skip to main content

Psykiatrisk sygdom disponerer stærkt til nye psykiatriske diagnoser

Landsdækkende dansk registerstudie kortlægger sammenhæng mellem psykiatriske komorbiditeter.

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

14. feb. 2019
2 min.

Danske administrative registre giver unikke muligheder for registerforskning, hvor sammenhæng mellem forskellige sygdomme kan belyses i meget store befolkningsstikprøver. Et nyt dansk studie medtager alle danskere født i 1900-2015 og fokuserer på risikoen for, at en patient, som får en given psykiatrisk diagnose, får stillet en anden psykiatrisk diagnose i årene fremover. På baggrund af sygdomsforløb hos næsten 6 mio. danske patienter finder forfatterne, at en psykiatrisk diagnose disponerer stærkt til, at patienten får stillet flere psykiatriske diagnoser i fremtiden, og at risikoen er størst i de første par år efter den første diagnose. F.eks. finder de, at personer, som bliver diagnoseret med en affektiv lidelse inden 20-årsalderen, har over 30-40% risiko for at blive diagnosticeret med en neurotisk sygdom i løbet af de efterfølgende fem år.

Professor og direktør Jan Mainz, Psykiatrien, Region Nordjylland, og professor Søren Paaske Johnsen, Dansk Center for Klinisk Sundhedstjenesteforskning, Aalborg Universitet, kommenterer: "Dette studie er enestående af flere grunde. Studiet er formentligt det største og mest detaljerede studie af psykiatrisk komorbiditet blandt patienter behandlet i hospitalspsykiatrien. Studiet viser, at øget risiko for komorbiditet mellem psykiatriske lidelser er reglen snarere end undtagelsen. Det viser, at når man er diagnosticeret med en psykiatrisk diagnose, er der forøget risiko for at udvikle endnu en psykiatrisk diagnose. Hyppigheden er særlig høj inden for de første seks måneder efter første diagnose. Samtidig var komorbiditeten bidirektionel, hvilket understøtter, at det er de samme risikofaktorer, der ligger til grund for patogenesen af forskellige psykiatriske sygdomme. Herved beskriver studiet en ny risikoarkitektur for udvikling af psykiatriske sygdomme. Tvillingestudier og genomstudier har ligeledes understøttet disse fund. Studiet kan få store implikationer for klinikeres og patienters forståelse af udviklingen af psykiatriske lidelser samt for tilrettelæggelse af behandlingsideologi i sundhedsvæsenet. Samtidig med offentliggørelse af studiet udvikler forfatterne angiveligt et offentligt tilgængeligt website, der beskriver risikoen for komorbiditet med udgangspunkt i en given initial diagnose i relation til alder og køn. De etiske problemstillinger i relation hertil bør overvejes”.

Plana-Ripoli O, Pedersen CB, Holtz Y et al. Exploring comorbidity within mental disorders among a Danish national population. JAMA Psychiatry 16. jan 2019 (e-pub ahead of print).

Interessekonflikter: ingen.