Skip to main content

Psykogene nonepileptiske anfald – er der behandlingstilbud?

Dansk Epilepsi Selskab.

2. jun. 2014
2 min.

Psykogene nonepileptiske anfald (PNES) er den hyppigste differentialdiagnose til epilepsi.

PNES er udløst af diverse belastningsreaktioner efter psykiske traumer, og i modsætning til epilepsi er disse ikke relateret til abnorm cerebral aktivitet.

Psykisk komorbiditet ses hos > 70% af patienterne, hyppigst depression, angst, personligheds- eller dissociativ forstyrrelse eller posttraumatisk distresssyndrom.

5-20% af epilepsipatienter i ambulatorier har ikke epilepsi, men PNES, mens komorbiditet ses hos 10-15%. Fejldiagnose af epilepsi medfører uarbejdsdygtighed, unødige sundhedsydelser og medicinforbrug med risiko for bivirkninger. Ca. 40% af patienterne, som får endelig PNES-diagnose ved videoelektroencefalografi (vEEG), er i antiepileptisk behandling. Tidlig og grundig neurologisk udredning er derfor velbegrundet.

vEEG-monitorering er den optimale metode til at sikre diagnosen, selvom denne ofte kan stilles af specialister alene på baggrund af de karakteristiske symptomer (se tabellen).

Behandlingen bør varetages af et tværfagligt team med neurolog, psykiater, psykolog og sygeplejespecialist/fysioterapeut og med mulighed for socialrådgivning [1]. Kommunikation af diagnose alene har signifikant terapeutisk effekt hos 15-20% af patienterne [2]. Der er evidens for, at kognitiv adfærdsterapi er en effektiv behandlingsmetode, men der er alligevel høj risiko for recidiv.

Forekomst af PNES er 4,1-4,9/100.000/år, mens prævalensen er estimeret til 2-33/100.000 [3].

I Danmark er prævalensen estimeret til ca. 100 patienter/år, som iht. specialeplanen bør håndteres på regionalt niveau.

Standardiseret udredning og behandling for PNES er hidtil kun etableret få steder i Danmark: Epilepsihospitalet Filadelfia kan tilbyde et intensivt behandlingsforløb i gruppe under otte ugers indlæggelse kombineret med kognitiv adfærdsterapi, mens Epilepsiklinikken på Glostrup Hospital har ambulant tilbud på et systematiseret individuelt behandlingsforløb baseret på kognitiv terapi. Rigshospitalet og Aarhus har etableret behandlingen, og flere andre afdelinger er i gang hermed.

Det formodes, at PNES fortsat er under-diagnosticeret, og at antallet af patienter er langt højere end estimeret, da der alene på Glostrup Hospital bliver behandlet 30-35 patienter/år.

PNES er en invaliderende lidelse medførende høje socioøkonomiske udgifter, som kan reduceres op til 69-97% ved investering i et standardiseret patientforløb inkl. vEEG [1, 2].

Dansk Epilepsi Selskab støtter udvidelse af funktionen og vil også fremme forskningen.

KORRESPONDANCE: Noémi Becser Andersen, Epilepsiklinikken, Glostrup Hospital, Nordre Ringvej 57, 2600 Glostrup.

E-mail: noemi@dadlnet.dk

INTERESSEKONFLIKTER: Forfatterens ICMJE-formular er tilgængelig sammen med artiklen på Ugeskriftet.dk

Referencer

LITTERATUR

  1. LaFrance WC Jr, Baker GA, Duncan R et al. Minimum requirements for the diagnosis of psychogenic nonepleptic seizures: a staged approach. A report from the International League Against Epilepsy Nonepileptic Seizures Task Force. Epilepsia 2013;54:2005-18.

  2. LaFrance WC Jr, Reuber M, Goldstein LH. Management of psychogenic nonepileptic seizures. Epilepsia 2013; 54(suppl. 1):53-67.

  3. Sigurdardottir KR, Olafsson E. Incidence of psychogenic seizures in adults: a population-based study in Iceland. Epilepsia 1998;39:749-52.