Skip to main content

Respiratory illness and infections with human metapneumovirus and respiratory syncytial virus in young children

Læge Marie-Louise von Linstow: Forf.s adresse: Børneafdelingen, Hvidovre Hospital, Kettegård Allé 30, DK-2650 Hvidovre. E-mail: linstow@dadlnet.dk Forsvaret finder sted den 29. januar 2008, kl. 14.00 i Auditorium 1, Hvidovre Hospital, Kettegård Allé 30, Hvidovre. Bedømmere: Henrik Bindesbøl Mortensen, Peter Oluf Schiøtz og Tine Brink Henriksen. Vejledere: Birthe Høgh, Anders Koch og cand.scient. Jesper Eugen-Olsen.

18. jan. 2008
2 min.

Denne ph.d.-afhandling udgår fra Børneafdelingen, Hvidovre Hospital, og består af en oversigt samt fire originalartikler baseret på klinisk epidemiologiske studier af luftvejsinfektioner hos små børn.

Luftvejsinfektioner hos børn udgør et betydeligt sundhedsproblem. Respiratorisk syncytialvirus (RSV) er den hyppigste årsag til nedre luftvejs-infektion hos mindre børn, men i mange tilfælde forbliver det ætiologiske agens ukendt. I 2001 blev et hidtil ukendt luftvejsvirus, human metapneumovirus (hMPV), identificeret i Holland. Formålet med afhandlingen var at belyse epidemiologien af hMPV sammenlignet med RSV hos hospitaliserede og ikkehospitaliserede børn og at undersøge risikofaktorer for luftvejsinfektion.

Analyse af 383 nasofaryngealaspirater fra 374 indlagte børn viste, at 11 (2,9%) af prøverne var hMPV-positive, og 190 (49,6%) var RSV-positive. Selvom der ikke klinisk kunne skelnes mellem hMPV- og RSV-infektion, havde flere RSV-positive patienter behov for sondeernæring og nasal-CPAP. Udskillelsesvarigheden af hMPV og RSV i nasalsekret blev undersøgt hos 7 hMPV-positive og 38 RSV-positive børn og var henholdsvis 5 og 11,5 dage. Desuden påvistes viralt RNA i spyt, fæces og sved.

Respiratoriske symptomer samt generel sygelighed blev undersøgt hos en kohorte af 228 nyfødte, der blev fulgt i et år. Forældrene rapporterede, at børnene havde et eller flere symptomer i 3,5 måneder det første leveår. Rinitis var hyppigst, og hvert barn havde i gennemsnit 6,3 episoder med luftvejsinfektion. I de multiple logistiske regressionsanalyser var alder, årstid, søskende og pasning i daginstitution signifikant associeret med incidens og prævalens af luftvejsinfektion.

Næsepodninger opsamlet ved månedlige hjemmebesøg blev analyseret for hMPV og RSV med RT-PCR. Blodprøver ved etårsalderen blev undersøgt for anti-RSV og anti-hMPV IgG med ELISA, og 79% og 18% af børnene havde antistoffer mod henholdsvis RSV og hMPV. En række univariate og multiple regressionsanalyser blev udført. Indlæggelse med RSV-infektion var forbundet med rygning i hjemmet og ældre søskende. Den mest betydende risikofaktor for hMPV-infektion var ældre søskende. Desuden fødsel i foråret hvilket er i overensstemmelse med, at de fleste børn er over seks måneder, når de får deres hMPV-infektion.

Sammenfattende giver studierne en detaljeret beskrivelse af den hyppige forekomst af luftvejsinfektion hos danske småbørn og identificerer hMPV som årsag til mindre alvorlig sygdom end RSV. Studierne bekræfter at alder, årstid, ældre søskende, daginstitutionsbrug og passiv rygning er de vigtigste determinanter for luftvejssymptomer hos mindre børn.