Skip to main content

RETTELSE til: Sundhedsvidenskabelig registerforskning i Danmark

Rasmus Gregersen1, 2, Rikke Wiingreen2, 3 & Jacob Rosenberg1

10. dec. 2018
1 min.

Rettelse pr.: 10. december 2018

I vores statusartikel [1] forsøger vi at give et overblik over de muligheder, der er ved registerforskning, og gældende regler for ansøgninger. Vi har dog erfaret, at en nylig regelændring gør, at nogle af informationerne i statusartiklen var forældede, allerede før artiklen blev antaget.

Den 23. maj 2018 blev databeskyttelsesloven i Danmark ændret som en forlængelse af Europa-Parlamentets og Europarådets databeskyttelsesforordning 2016/679 af den 27. april 2016. Denne lovændring bestod i, at persondataloven blev afløst af nye databeskyttelsesregler også kaldet databeskyttelsesforordningen. Som en konsekvens af dette er det ikke længere påkrævet, at forskningsprojekter anmeldes til og godkendes af Datatilsynet. Det er nu den dataansvarlige for hvert enkelt forskningsprojekts ansvar, at de almene databeskyttelsesregler overholdes. De almene databeskyttelsesregler beskriver bl.a. opbevaring af data og sikkerhedsregler, samt om der er hjemmel til behandling af data. Reglerne minder i vid udstrækning om de regler, der var gældende før. Man kan orientere sig om gældende regler for databeskyttelse på Datatilsynets hjemmeside.

Med denne rettelse håber vi at hindre eventuelle misforståelser, som de forældede oplysninger måtte have forårsaget.

Summary

Referencer

LITTERATUR

  1. Gregersen R, Wiingreen R, Rosenberg J. Sundhedsvidenskabelig registerforskning i Danmark. Ugeskr Læger 2018;180:V02180115.