Skip to main content

Reumatoid artrit i Syddanmark

Læge Jens Kristian Pedersen: Forf.s adresse: Pæregrenen 163, DK-5220 Odense SØ. E-mail: jensk@dadlnet.dk Forsvaret fandt sted den 3. december 2007. Bedømmere: Professor Tore Kristian Kvien, Norge, Merete Lund Hetland og Kaare Christensen. Vejleder: Kim Hørslev-Petersen.

7. dec. 2007
2 min.

Ph.d.-afhandlingen udgår fra Institut for Regional Sundhedsforskning, Syddansk Universitet, Forskningsafdelingen, Sygehus Sønderjylland, og Kong Christian X's Gigthospital, Gråsten. Den består af en oversigt samt fire delstudier, hvor studie I-III beskriver forekomsten af leddegigt i det tidligere Sønderjyllands Amt. Studie IV anvender data fra en serie hospitalspatienter med leddegigt, identificeret og karakteriseret i forbindelse med arbejdet med studie I.

Studie I: Studiet beskrev for første gang køn og aldersspecifikke incidensrater for leddegigt i en dansk population. Opgørelsen blev lavet ud fra en gennemgang af journaler fra et gigthospital og incidensen anslået til 31/100.000 personår. I et internationalt perspektiv er der kun gennemført få incidensstudier af leddegigt, og dette studie beskrev incidensen fra 1995 til 2001. Studie II: Studiet vurderede kompletheden af registreringen af incidente tilfælde af leddegigt på sygehuse og hos privatpraktiserende reumatologer, ved hjælp af oplysninger fra alment praktiserende læger. Kompletheden af registreringerne var 89-97%, og incidensen blev anslået til 32-35/100.000 personår. Langt størstedelen af patienter med incident leddegigt fra 1995 til 2001 var kendt på et hospital (Kong Christian X's Gigthospital, Gråsten). Studie III: Studiet estimerede den kumulerede prævalens af leddegigt i en stikprøve af befolkningen efter en klinisk undersøgelse og ved hjælp af registerdata. Den kumulerede prævalens var 0,75% til 0,92%. Sammenlignet med resultatet af en tidligere dansk tværsnitsundersøgelse er punktprævalensen af leddegigt muligvis faldet i løbet af de sidste fire årtier. Studie IV: Studiet anvendte data fra en retrospektivt afgrænset serie af hospitalspatienter med incident leddegigt fra 1995 til 2002. Risikoen (odds-ratio) for ledskade påvist på røntgenbilleder, steg under hensyntagen til potentielle konfoundere omkring 3,5% per måned fra det første symptom til klassifikationskriterier for leddegigt var opfyldt. En analyse af sammenhængen uden hensyntagen til konfoundere ville have medført en let undervurdering af sammenhængen. Studiet understregede vigtigheden af, at personer med vedvarende ledsymptomer søger læge og hurtigt henvises til og ses af en reumatolog.

I afhandlingen argumenteres der for, at det i denne population vil være muligt at gennemføre yderligere epidemiologiske undersøgelser omkring leddegigt med høj ekstern validitet. Herunder vil det i et allerede afgrænset materiale være muligt at undersøge forskellige kliniske og økonomiske aspekter af sygdommen.