Skip to main content

Rygning og graviditet

Kirsten Wisborg: Kirsten Wisborg

2. nov. 2005
3 min.

En epidemiologisk undersøgelse af forekomsten af rygning blandt gravide, rygnings indflydelse på graviditetsudfaldet og det spæde barns helbred samt interventionsmuligheder over for rygning under graviditet

Disputatsen bygger på otte publicerde arbejder samt en oversigt og udgår fra perinatal epidemiologisk forskningsenhed, gynækologisk obstetrisk afdeling, Skejby Sygehus. Afhandlingens formål var at: beskrive forekomsten af rygning blandt gravide, undersøge komplikationer forbundet med maternal rygning samt evaluere interventionsmuligheder.

I Århus er der de seneste år sket et betydeligt fald i andelen af gravide rygere fra 30% i 1989 til 20% i 1996. Blandt de unge og de enlige samt blandt gravide med en kort skoleuddannelse og et stort kaffeforbrug fandtes en højere andel af rygere end gennemsnittet.

I en prospektiv followupundersøgelse fandt vi, at rygning øgede risikoen for præterm fødsel med 40%. Overraskende medførte rygning kun en øget risiko blandt gravide med et stort kaffeforbrug. Eksponering for tobaksrøg in utero fordoblede risikoen for dødfødsel og var associeret med 80% øget risiko for død inden for første leveår og en tredobling af risikoen for vuggedød. Kvinder, der ophørte med at ryge i starten af graviditeten, havde tilsyneladende samme risiko som ikkerygere. Endelig fandt vi, at børn født af kvinder, der havde røget mindst 15 cigaretter om dagen under graviditeten, havde dobbelt så stor risiko for indlæggelse inden for de første otte levemåneder som børn født af ikkerygere. I analyserne blev der taget højde for en række andre faktorer med mulig indflydelse på resultaterne. Undersøgelserne dokumenterede behovet for en indsats rettet mod rygning under graviditet.

Ud fra en gennemgang af den eksisterende litteratur syntes den mest effektive indsats mod rygning at være personlig vejledning fra en engageret person. I en prospektiv interventionsundersøgelse af et intensivt uddannelsesprogram rettet mod jordemødre og med efterfølgende integration af rygeafvænning inden for rammerne af den eksisterende svangreprofylakse fandt vi ingen effekt af dette på rygeophør blandt gravide. Undersøgelse af mere intensive interventionsformer var derfor påkrævet, og i et randomiseret, kontrolleret interventionsstudie evaluerede vi effekten af nicotinplastre. Godt hver fjerde, der deltog i undersøgelsen, ophørte med at ryge, men vi fandt ingen forskel i rygeophør blandt kvinder randomiseret til henholdsvis nikotin- og placeboplastre. Kvinder, der var randomiseret til nikotinplasterbehandling, fødte børn, der vejede signifikant mere end børn født af kvinder, der var randomiseret til placebo. Dette fund kunne ikke forklares ud fra forskelle i rygevaner mellem de to grupper.

Afhandlingens konklusion er, at på trods af et fald er andelen af gravide rygere fortsat høj. Rygnings skadelige virkning på graviditetens forløb og det lille barns helbred er veldokumenterede, og gravide rygere bør tilbydes intensive rygeafvænningsprogrammer med dokumenteret effekt.

Forf.s adresse: Byagervej 203, 8330 Beder.

E-mail: kiwi@perinatal.dk

Forsvaret fandt sted den 5. april 2002.

Opponenter: Sven Cnattingius, Sverige, og Lars Iversen.

Fakultetets repræsentant: Henrik Toft Sørensen.