Skip to main content

Sammenhæng mellem eosinofile granulocytter i blod og tab af lungefunktion

En del af sygdomskomplekset ved kronisk obstruktiv lungesygdom er aktivering af immunsystemet. Et nyt studie har undersøgt sammenhængen mellem antallet af eosinofile granulocytter i blod med ændringer i lungefunktion.

Redigeret af Jens Peter Gøtze, jpg@dadlnet.dk

31. jul. 2024
2 min.

Kronisk obstruktiv lungesygdom inkluderer immunsystemet. Enten som en følge af samme og/eller som en del af sygdomsudviklingen. Ud over aktivering af neutrofile granulocytter er eosinofile granulocytter også en del af den aktivering. Derfor har et nyt studie set på, om antallet af eosinofile granulocytter i blod er associeret med graden af lungefunktionstab.

Afdelingslæge og forskningslektor Pradeesh Sivapalan, Afdeling for Medicinske Sygdomme, Herlev og Gentofte Hospital, kommenterer: »Et nyt studie fra Kangbuk Samsung Health Study i Sydkorea finder en association mellem høje blodeosinofiltal og accelereret lungefunktionstab hos voksne uden KOL eller astma. Data fra over 629.000 deltagere viser, at personer med højere eosinofiltal oplever hurtigere fald i forceret eksspiratorisk volumen i første sekund (FEV1). Deltagere med eosinofiltal på 300-499 og ≥ 500 celler/μl havde en signifikant hurtigere årlig nedgang i FEV1 sammenlignet med dem med eosinofiltal < 100 celler/μl. Denne nedgang var til stede uanset rygestatus og efter justering for faktorer som køn, BMI, alkoholforbrug, besøgsår, center og systemisk inflammation. Fundene peger på blodeosinofiltal som en potentiel biomarkør for hurtigere lungefunktionstab hos voksne uden kendt lungesygdom. Høje blodeosinofiltal kan reflektere øget eosinofilaktivitet i lungerne, hvilket kan føre til inflammatoriske reaktioner og skader på lungevævet. Selvom rygere havde hurtigere lungefunktionstab end aldrig-rygere, var højere blodeosinofiltal forbundet med hurtigere lungefunktionstab uanset rygestatus. Dette antyder, at blodeosinofile spiller en rolle i lungeskade, der er uafhængig af rygning. Man skal dog være opmærksom på, at dette er et observationsstudie, og vi derfor ikke kan drage konklusioner om kausalitet. Men det er jo virkelig interessant, hvis vi ved tidlig identifikation af personer med højere risiko for lungefunktionstab kan iværksætte forebyggende tiltag og tættere monitorering«.

Interessekonflikter ingen