Skip to main content

Screening og behandling for Helicobacter pylori blandt 40- til 65-årige fynboer

Mette Wildner-Christensen: Forf.s adresse: Annasholmsgade 22 B. st.th., DK-5000 Odense C, E-mail: mette.wildner.c hriste nsen @o uh.f y ns-amt.dk Forsvaret fandt sted den 7. maj 2003. Bedømmere: Peter Matzen, Roar Johnsen, Norge, og Leiv S. Bakketeig. Vejledere: Ove B. Schaffalitzky de Muckadell, og Ph.d., Jane Møller Hansen.

1. nov. 2005
2 min.

Ph.d.-afhandlingen er udført på Medicinsk Gastroenterologisk afdeling S, Odense Universitets Hospital. Den bygger på resultaterne af 1-års-opfølgningen i et 10-årigt interventionsstudie, der har til formål at undersøge, om screening for og behandling af Helicobacter pylori (Hp) i befolkningen kan forbedre sundhedstilstanden (ulcus, ventrikel cancer) samt evt. reducere behandlingsomkostninger.

I alt 20.000 tilfældigt udvalgte, randomiseret til screening og behandling eller kontrolgruppe. Via spørgeskema hentedes oplysninger om dyspepsi, demografiske data, forbrug af relevant ikke receptpligtig medicin, konsultationer og sygefravær samt livskvalitet. Oplysninger om forbrug af udvalgte procedurer og diagnoser samt ulcusmedicin blev trukket fra registre.

Resultater: Deltagelsesprocenten var 63, 17,5% af befolkningen var Hp-positive. ITT Hp-eradicationsraten var 88%. Prævalensen af dyspepsi faldt fra 24,3% til 20,5% ved followup, reduktionen var lige stor hos Hp-positive og Hp-negative personer. Vi fandt ingen stigning i antallet af personer med gastroøsofageal refluks efter behandling for Hp, tværtimod sås et lille fald. Antallet af konsultationer hos praktiserende læge for dyspepsi reduceredes. Overordnet blev der ikke påvist reduktion i andre af de sekundære effektmål, og livskvaliteten ændredes ikke.

Perspektiver: Korttidseffekten af interventionen var beskeden, formentlig pga. den lave Hp-prævalens samt at Hp var en mindre betydende risikofaktor for dyspepsi (Hp forklarede 3,5% af dyspepsien). En reduktion i incidensen af ulcus og ventrikel cancer og den relaterede morbiditet og mortalitet vil dog muligvis kunne påvirke de sekundære effektmål på længere sigt. M.h.p. at opnå et endnu større materiale er der planlagt samarbejde med 2 lignende engelske befolkningsstudier, for herved at kunne analysere alle data samlet.