Skip to main content

Seasonal variation of meningococcal disease and factors associated with its outcome

Elise Snitker Jensen Forf.s addresse: Hanebuen 17, 9520 Skørping. E-mail: esjensen@dadlnet.dk Forsvaret finder sted fredag den 2. maj kl. 14.00, i Auditoriet på Aalborg Sygehus Syd, Hobrovej 18-22, 9100 Aalborg. Bedømmere: Jens Frederik Dahlerup, Nina Weis og Jens Kjølseth Møller. Vejledere: Henrik Carl Schønheyder og Henrik Toft Sørensen.

1. nov. 2005
2 min.

Ph.d.-afhandlingen udgår fra Klinisk Mikrobiologisk afdeling, Aalborg Sygehus samt Klinisk Epidemiologisk afdeling, Aalborg Sygehus og Århus Universitetshospital og består af en oversigt og fem artikler (I-V). Hovedformålene var at undersøge I) om sæsonvariationen af meningokoksygdom (MS) afhænger af køn, alder og meningokokfænotype, II) om der på ugebasis findes en tidsmæssig sammenhæng mellem forekomsten af influenza og MS, III) om øget dødelighed af MS er associeret med bestemte meningokokfænotyper, IV) om øget dødelighed er associeret med bestemte klonkomplekser blandt meningokokstammer med ensartede fænotyper, og V) om præhospital parenteral antibiotisk behandling forbedrer overlevelsen hos patienter med MS.

De fem studier var baseret på komplet registrering af patienter med MS i Nordjyllands Amt (NJA) 1980-1999 (n = 413). I studie V indgik også patienter indlagt på Randers Centralsygehus (n = 151). Influenza-data var fra nationale overvågningsprogrammer. I og II var økologiske studier, III, IV og V kohortestudier.

Det vistes, at sæsonvariationen af MS varierer med alder og meningokokfænotype. Incidensen af MS i en given uge var associeret med forekomsten af influenza i samme uge, mest udtalt for spædbørn. Fænotyperne B:15:P1.7,16 og C:2a:P1.2,5 var associeret med en højere dødelighed end andre fænotyper. Blandt stammer med B:15:P1.7,16, C:2a:P1.2,5 og lignende fænotyper (n = 181) identificeredes v.h.a. multilocus enzym elektroforese og ribotypning tre distinkte klonkomplekser, som alle var associeret med en markant højere dødelighed end andre stammer. For patienter med MS indlagt i NJA samt patienter med gruppe B MS påvistes en sammenhæng mellem præ-hospital parenteral antibiotisk behandling og øget dødelighed.