Skip to main content

Seksualitet - belyst teoretisk og ved en prospektiv befolkningsundersøgelse i Københavns Amt med speciel fokus på aldringens og personlighedstræks betydning

Lene Falgaard Eplov: Forf.s adresse: Küchlersgade 15, 1774 København V. E-mail: Falgaard@dadlnet.dk Forsvaret finder sted den 13. december 2002, kl. 14.00, Psykiatrisk Center, Glostrup, Auditorium E. Bedømmere: mag.art. Hans-Henrik Jensen, Povl Munk-Jørgensen og Thorkil Sørensen . Vejledere: Birgit Petersson, Anne Køster, Karin Garde, cand.psych. Erik Lykke Mortensen og Erik Simonsen .

2. nov. 2005
2 min.

Ph.d.-afhandlingen er udarbejdet på Center for Sygdomsforebyggelse, Københavns Amt, og består af et teoretisk og et empirisk afsnit.

I det teoretiske afsnit gennemgås eksisterende litteratur. Gennemgangen viser, at på trods af at sexologi er en tværvidenskabelig disciplin, er seksualitet indtil nu ikke belyst ud fra en egentlig tværvidenskabelig vinkel. På baggrund heraf opstilles der til brug for den empiriske del tværvidenskabelige teoretiske modeller vedrørende seksuelle holdninger, seksuel lyst, det seksuelle respons, den seksuelle handling, seksuelle problemer og aldringens betydning.

I den empiriske del indgår der tre selvstændige undersøgelser: a) en tværsnitsundersøgelse af en gruppe 60-årige danske mænds og kvinders seksualliv, b) en forløbsundersøgelse af den samme gruppe danske mænds og kvinders seksualliv og c) en pilotundersøgelse af personlighedstræks betydning for seksualiteten. Der indgår endvidere en undersøgelse af materialets repræsentativitet og en undersøgelse, der har til formål at belyse validiteten af interviewmetoden i forhold til spørgeskemametoden i sexologiske undersøgelser. Undersøgelserne bygger på en prospektiv undersøgelse af personer, der ved udvælgelsen var et tilfældigt udsnit af 40-årige i Københavns Amt.

Undersøgelserne belyser de københavnske mænds og kvinders seksuelle holdninger, seksuelle lyst, seksuelle aktivitet og seksuelle problemer. Overordnet viste tværsnitsundersøgelsen, at seksuallivet var under indflydelse af mange faktorer, samt at der var kønsforskelle på en række områder. Et af de overordnede resultater af den prospektive undersøgelse var, at både hos de undersøgte mænd og kvinder var de subjektivt oplevede ændringer større end de faktuelle ændringer.