Selen er et essentielt mikronæringsstof med vigtige funktioner i en række metaboliske processer. Således indgår selen, som selenocystein, i mange enzymer; omkring 30 er hidtil identificeret.
Den gennemsnitlige selenindtagelse i Danmark er 38 (25-53) μ g/dag for kvinder og 48 (30-66) μ g/dag for mænd [1], hvilket er tæt på de anbefalede værdier på henholdsvis 40 og 50 μ g/dag.
Serum- eller plasmaselen er et almindeligt brugt mål for selenstatus. I Danmark findes ingen nyere undersøgelser af selenstatus i den generelle danske befolkning, men data fra to mindre studier samt et større med 3.387 mænd på 55-74 år viste gennemsnitlige serumselenniveauer mellem 75 og 94 μ g/l [2].
Selen er en nødvendig byggesten i flere antioxidative enzymer, som glutathionperoxidase (GPx) og thioredoxinreduktase, hvorfor mangel på selen vil medføre et fald i organismens antioxidative forsvar. Denne funktion kan have betydning for udviklingen af visse sygdomme.
Artiklen er skrevet på basis af rapporten »Selen og sundhed«, som kan ses på Danmarks Fødevareforsknings hjemmeside www.dfvf.dk
Selen og cancer
I en række, men ikke alle, prospektive kohortestudier og casekontrol-undersøgelser har man påvist en øget risiko for nogle cancerformer, specielt prostatacancer, cancer i mave-tarm-kanalen og lungecancer ved lav selenstatus.
Der er til dato kun udført en placebokontrolleret interventionsundersøgelse med tilskud af selen [3]. I dette studie, hvor der blev givet 200 μ g gærselen gennem 4,5 år, blev der påvist en signifikant reduceret risiko for prostatacancer, hazard ratio (HR): 0,35 (95% konfidensinterval (KI): 0,18-0,65) sammenlignet med placebo. Også risikoen for coloncancer blev signifikant reduceret. Endvidere blev der fundet en signifikant reduceret risiko for prævalente adenomer, stærkest hos rygere og hos de deltagere, der havde plasmaselen < 106 μ g/l ved starten af undersøgelsen. Effekten af selentilskud på risiko for lungecancer og hudcancer blev også opgjort. For lungecancer fandtes HR: 0,56 (95% KI: 0,31-1,01), mens der fandtes en signifikant øget risiko for hudcancer hos de deltagere, der havde en plasmaselenkoncentration > 105 μ g/l ved starten af undersøgelsen.
Ud over ovennævnte interventionsundersøgelse er der gennemført store interventionsstudier, hvor der blev givet en kombination af flere antioxidanter inklusive selen. Et af disse studier, som blev foretaget i et område af Kina med høj incidens af mavekræft, viste signifikant lavere dødelighed og hyppighed af cancer i mavesækken [4]. I dette studie blev der givet 50 μ g selengær i kombinationspræparat pr. dag. I et andet studie, det franske SUVIMAX-interventionsstudie, blev der givet 100 μ g selengær pr. dag [5]. Dette studie viste en signifikant lavere samlet mortalitet og total cancerincidens hos mænd, mens der ikke var nogen effekt hos kvinder.
Samlet set er der ikke tilstrækkelig videnskabelig dokumentation for at vurdere sammenhængen mellem selenindtagelse og kræft, men det er muligt, at lav selenstatus (< ca. 100 μ g/l) øger risikoen for specielt prostatacancer, cancer i mave-tarm-kanalen og lungecancer.
Selen og hjerte-kar-sygdomme
Sammenhængen mellem selen og hjerte-kar-sygdom blev først beskrevet i Keshanprøvinsen i Kina. En meget lav selenindtagelse (omkring 20 μ g pr. dag) medførte en dødelig hjertemuskelsygdom hos børn og unge kvinder. Dette skyldes formentlig øget virulens af en enterovirus (coxsackievirus) udløst af den svære selenmangel.
Der er i tværsnitsundersøgelser kun fundet svage, både positive og negative, sammenhænge mellem selenstatus og forskellige risikomarkører for hjerte-kar-sygdom som overvægt, plasmakolesterol, plasmatriglycerid og blodtryk.
I nogle, men ikke alle, casekontrolundersøgelser er der fundet lavere serum- eller helblodsselenniveau hos patienter, der er blevet indlagt med akut myokardieinfarkt end hos raske kontrolpersoner. Imidlertid kan man vha. denne type undersøgelser ikke afgøre, om lav selenstatus er årsagen til infarktet eller er et ledsagefænomen til den akutte iskæmi. Selenindholdet i tånegle anses i modsætning til selen i blod for at være en indikator for selenindtagelsen over længere tid, og er således ikke påvirkelig af den akutte betændelse, der opstår i forbindelse med et infarkt. I en case-kontrol-undersøgelse omfattende 683 cases og 729 kontroller fra ni europæiske lande blev sammenhængen mellem selenkoncentrationen i tånegleklip og myokardieinfarkt undersøgt [6]. Der blev ikke fundet sammenhæng mellem selenindholdet i negleklip og risiko for akut myokardieinfarkt.
Flere prospektive kohorteundersøgelser er blevet gennemført, men resultaterne har ikke været entydige. I Finland, hvor selenindtagelsen var lav indtil midten af 1980'erne, hvor finnerne begyndte at bruge selenberiget gødning, fandtes i en undersøgelse, at serumselen under 45 μ g/l var forbundet med en relativ risiko for dødelig iskæmisk hjertesygdom på 2,9 (95% KI: 1,4-6,0) [7]. Imidlertid kunne man i en anden undersøgelse i Finland på nogenlunde samme tidspunkt ikke finde denne sammenhæng. I en dansk kohorteundersøgelse, der omfattede 3.387 raske mænd, fandtes en øget risiko for iskæmisk hjertesygdom over en treårig periode på 1,55 (95% KI: 1,00-2,39) hos individer med serumselen ≤ 79 μ g/l ved starten af undersøgelsen sammenlignet med individer med en højere serumselenkoncentration [2].
Der er ikke udført kontrollerede interventionsstudier af effekten af selentilskud på risikoen for hjerte-kar-sygdom.
Ud fra de foreliggende undersøgelser er der ikke videnskabelig dokumentation for en sammenhæng mellem lav selenindtagelse og hjerte-kar-sygdomme, men det er muligt, at en øget selenindtagelse kan nedsætte risikoen for iskæmisk hjertesygdom i et område som Danmark med relativt lav selenindtagelse.
Selenindtagelse og andre sygdomme
Selen kan påvirke mange komponenter i immunsystemet, og selen findes i relativt høje mængder i lever, milt og lymfeknuder. Det er imidlertid uklart, om ændringer i selenstatus hos mennesker medfører en ændret incidens af inflammatoriske sygdomme. Selens mulige sammenhæng med hiv, astma og fertilitet er blevet undersøgt i dyreforsøg, men generelt mangler der undersøgelser med mennesker, og det er ikke muligt at konkludere, om lav selenstatus kan have en betydning for udviklingen af nogle af de nævnte sygdomme.