Skip to main content

Selvoplevet stress hos ældre associeret med risiko for udvikling af let kognitiv svækkelse

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.

Redigeret af Kreesten Meldgaard Madsen, kreesten@dadlnet.dk

19. feb. 2016
2 min.

Nogle få studier har vist en association mellem stress og Alzheimers demens, men der mangler longitudinelle undersøgelser i befolkningen, som ser på sammenhængen mellem stress og kognition. Deltagerne i et longitudinelt nordamerikansk befolkningsstudie af ældre, The Einstein Aging Study, udfyldte en gang om året et valideret selvoplevet stressspørgeskema (PSS). Endvidere blev der lavet undersøgelse af deres kognitive funktionsniveau med såvel subjektive (selvrapportering) som objektive (test) mål. I alt 507 personer over 70 år indgik i studiet (gennemsnitlig followuptid = 3,6 år; standardafvigelse = 2,0 år), og de var alle uden kognitive problemer ved baseline. Af de undersøgte udviklede 71 amnestic mild cognitive impairment (aMCI) i løbet af undersøgelsen. aMCI betyder, at de mentale funktioner er mere svækkede end normalt for alderen, men at personen ikke er dement, og at den basale praktiske funktionsevne i hverdagen ikke er påvirket. aMCI betragtes som et forstadie til demens. Der anvendtes en Cox proportional hazard-model til at vurdere sammenhængen. Man fandt, at en høj grad af selvoplevet stress var associeret med en signifikant større risiko for aMCI (hazard ratio = 1,30; 95% konfidens-interval: 1,08-1,58). Risikoen var uafhængig af andre kovariable, og supplerende analyser af den tidsmæssige sammenhæng mellem PSS og aMCI taler imod omvendt kausalitet.

Psykolog og specialist i psykopatologi, Louise Meldgaard Bruun, kommenterer: ”Det er et klinisk meget interessant studie. Studiet viser en kausal sammenhæng mellem stress og kognitiv reduktion. Klinisk kan det ofte være vanskeligt at afgøre, om den kognitive reduktion er en konsekvens af en længerevarende stresstilstand, eller om stresstilstanden er udviklet med grund i kognitive vanskeligheder, der jo netop kan udgøre en stressfaktor ved at gøre opgaver i hverdagen vanskeligere at håndtere. Studiet understøtter et enkelt mål for selvoplevet stress i klinisk praksis og giver anledning til at tilbyde relevant rådgivning, støtte og behandling til afhjælpning af stress. Endelig skærper studiet opmærksomheden på, at kognitiv svækkelse kan modvirkes, hvilket er relevant viden for behandlere såvel som for patienter, der måtte frygte udvikling af demens”.

Katz MJ, Derby CA, Wang C et al. Influence of perceived stress on incident amnestic mild cognitive impairment: results from the Einstein Aging Study. Alzheimer Dis Assoc Disord 2015, 10. dec (e-pub ahead of print).

Interessekonflikter: LMB er foredragsholder og konsulent for Lundbeck.