Skip to main content

Semaglutid til patienter med type 2-diabetes og nedsat nyrefunktion

Semaglutid er en effektiv behandling til regulering af blodsukker hos patienter med type 2-diabetes. Et nyt studie efterprøver, om medicinen også hjælper patienter med albuminuri og nedsat nyrefunktion.

Redigeret af Jens Peter Gøtze, jpg@dadlnet.dk

30. maj 2024
2 min.

Nyresygdom kan være en konsekvens af type 2-diabetes. Behandling med GLP-1 (glukagonlignende peptid 1)-receptoragonister kan forebygge hjerte-kar-sygdom, men vi mangler endnu data for, hvorvidt de også kan modvirke progression af begyndende nyresygdom.

Overlæge Ditte Hansen, Afdeling for Nyresygdomme, Herlev og Gentofte Hospital, kommenterer: »Patienter med type 2-diabetes og nyresygdom har høj risiko for nyresvigt, hjerte-kar-sygdom og tidlig død. FLOW-studiet er et velgennemført studie, hvor 3.533 patienter med type 2-diabetes og kronisk nyresygdom blev randomiseret til GLP-1-receptoragonisten semaglutid: 1 mg/uge, eller placebobehandling. Efter tre år blev studiet stoppet før tid pga. tydelige forskelle mellem grupperne. Semaglutid medførte 24%: hazard ratio 0,76; 95% konfidens-interval = 0,66-0,88, lavere risiko for det samlede nyre-endepunkt. FLOW-studiet fandt en reduceret risiko for fald i nyrefunktion, nyresvigt, kardiovaskulær sygdom og død. Der var flest alvorlige bivirkninger i placebogruppen, hvilket umiddelbart er betryggende. Dette er godt nyt for patienter med type 2-diabetes og nyresygdom. Vi har nu fire lægemiddelgrupper, hvor der foreligger solid klinisk evidens for nyrebeskyttende effekt hos denne patientgruppe; reninangiotensinsystemhæmmere, SGLT2-hæmmere, en mineralokortikoidreceptorantagonist i form af finerenon og GLP-1-receptoragonist i form af semaglutid. Hvorvidt GLP-1-receptoragonister også virker nyrebeskyttende hos patienter med nyresygdom uden diabetes vil forhåbentlig blive afklaret i fremtiden«. 

Interessekonflikter ingen