Skip to main content

Skifteholdsarbejde, livsstil og risiko for type 2-diabetes

Både skiftende arbejdstider og usund livsstil er associeret til øget risiko for udvikling af type 2-diabetes blandt sygeplejersker.

Colourbox
Colourbox

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

22. jan. 2019
2 min.

Personer, som arbejder i skifteholdsdrift, har øget risiko for usund livsstil, herunder øget prævalens af rygning og overvægt. En ny undersøgelse baseret på to store kohorter af amerikanske sygeplejersker undersøger interaktionen mellem skifteholdsarbejde og faktorer, som er relateret til usund livsstil, herunder rygning, overvægt, usund mad og for lidt motion. Over 143.000 sygeplejersker indgik i undersøgelsen, og i løbet af 22-24 års observationstid kunne forfatterne registrere næsten 11.000 nye tilfælde af diabetes. I en multivariat analyse var skifteholdsarbejde i fem år associeret til en ca. 1,3 gange øget risiko for at udvikle diabetes, mens risikoen var mere end fordoblet for hver af de undersøgte livsstilsfaktorer (hazard ratio = 2,3). Analyserne viste en signifikant interaktion mellem skifteholdsarbejde og usund livsstil: Hvis man både havde skifteholdsarbejde og usund livsstil, øgedes risikoen for diabetes ca. 2,8 gange for hver livsstilsfaktor. Forfatterne konkluderer, at både usund livsstil og skifteholdsarbejde øger risikoen for at udvikle diabetes, og at efterlevelse af sund levevis vil kunne reducere udvikling af diabetes blandt skifteholdsarbejdere.

Professor og overlæge Marit Eika Jørgensen, Steno Diabetes Center Copenhagen, kommenterer: »Sammenhængen mellem skifteholdsarbejde og øget risiko for at udvikle type 2-diabetes er velkendt og bl.a. tidligere dokumenteret i et studie med 270.000 personer i UK Biobank. Skifteholdsarbejde i sig selv øger risikoen for diabetes, og en del forskning peger på, at for lidt og for dårlig søvn samt forstyrret døgnrytme kan være en del af forklaringen. Det aktuelle studie af amerikanske sygeplejersker viser dog i højere grad end tidligere studier, at effekten af skifteholdsarbejde på type 2-diabetes forstærkes af en usund livsstil, især rygning og overvægt. I den nationale diabeteshandlingsplan fra 2017 anbefales en styrket indsats i forhold til at forebygge diabetes hos højrisikopersoner, og erkendelse af risikofaktorer som skifteholdsarbejde, dårlig søvnkvalitet og forstyrret døgnrytme kan med fordel følges op med rådgivning og støtte til at reducere overvægt, rygning og stress samt øgning af fysisk aktivitet. EU’s arbejdstidsdirektiv anbefaler desuden helbredstjek hvert tredje år hos personer med natarbejde, og undersøgelse for diabetes bør selvsagt indgå heri«.

Shan Z, Li Y, Zong G et al. Rotating night shift work and adherence to unhealthy lifestyle in predicting risk of type 2 diabetes: results from large US cohorts of female nurses. BMJ 2018;363:k4641.

Interessekonflikter: MEJ har modtaget forskningsstøtte fra Astra Zeneca, Amgen og Sanofi Aventis og har aktier i Novo Nordisk.