Content area

|
|

Smartwatch til at påvise atrieflimren

Nyt studie viser, at en smartwatchapp kan identificere personer, som har paroksystisk atrieflimren eller -flagren.

Illustration: Colourbox
Forfatter(e)
Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

Op mod en tredjedel af befolkningen vil på et tidspunkt opleve atrieflimren/-flagren. Specielt paroksystisk atrieflimren/-flagren kan være svær at påvise, hvilken kan have alvorlige konsekvenser, da tilstanden disponerer til udvikling af cerebral trombose, som vil kunne forebygges med antikoagulerende behandling. Et nyt studie, som inkluderer 419.297 deltagere, undersøger, om en app på Apple Watch kan anvendes som screening for atrieflimren/-flagren. Brugere af Apple Watch, som har downloadet en app til påvisning af uregelmæssig puls, og som oplyste, at de ikke tidligere har haft atrieflimren, blev inkluderet. De deltagere, som på baggrund af den optiske sensor i Apple Watch viste tegn på uregelmæssig puls, fik tilsendt et ePatch, som de skulle bære i en uge og derefter returnere med henblik på en nærmere analyse. Blandt de 450 returnerede patches kunne man ved en nærmere analyse påvise, at der var tale om atrieflimren hos 34%.

Professor Sam Riahi, Hjertemedicinsk Afdeling, Aalborg Universitetshospital: »Det er et meget spændende studie, som frem for alt viser en nemmere tilgang til digital teknologi, der kan bruges til detektion af atrieflimren. Kun 5,9% af deltagerne var i aldersgruppen ≥ 65 år, og ca. 52% var yngre end 40 år, hvilket dog gør, at antallet af deltagere med høj risiko for udvikling af atrieflimren var stærkt begrænset. En anden svaghed er, at kun 450 personer gennemgik den længerevarende Holter-monitorering med ePatch ud af de 2.161 deltagere, som fik registreret uregelmæssig rytme på deres Apple Watch. I alt 254 ud af disse 450 personer havde atrieflimren på deres Holter-optagelser. Studiet viser, at appen kan bruges til screening for atrieflimren, men giver også anledning til yderligere spørgsmål, da brugen af softwaren uden tvivl vil føre til detektion af en del korte episoder med atrieflimren hos ellers raske personer. Vores viden om risikostratificering og eventuel forebyggende behandling af disse personer er i dag meget begrænset«.

Perez MV, Mahaffey KW, Hedlin H et al. Large-scale asessment of a smartwatch to identify atrial fibrllation. N Engl J Med 2019;381:1909-17.

Interessekonflikter: ingen.

Reference: 
Blad nummer: 
Sidetal: 

Right side

af Rune Lolk | 11/12
12 kommentarer
af Claus Gramstrup Hansen | 10/12
4 kommentarer
af Birgit Alsbjerg | 10/12
1 Kommentar
af Henning Bagger | 09/12
1 Kommentar
af Johanne Dikland | 09/12
4 kommentarer
af Bogi Dánialson Davidsen | 07/12
1 Kommentar
af Mats Lindberg | 06/12
1 Kommentar
af Jens Ole Mathiesen | 06/12
2 kommentarer