Skip to main content

Socio-economic differences in breast cancer incidence and mortality in Denmark 1970-1998

Læge Hella Danø: Forf.s adresse: Fuglsangpark 191, DK-3520 Farum. E-mail: H_Danoe@hotmail.com Forsvaret finder sted den 19. april 2004, kl. 15.15, i Dam Auditoriet, Panum Instituttet, Blegdamsvej 3, København. Bedømmere: Michael Andersson, Finn Diderichsen og Anders Ekbom , Sverige. Vejledere: mag.scient.soc. Elsebeth Lynge, Marianne Ewertz og lektor Jørgen Holm Petersen . Afhandlingen kan downloades på: http://pubhealth.ku.dk/epi/Nyheder

4. nov. 2005
2 min.

Formålet med dette ph.d.-studie, som udgår fra Københavns Universitet, Institut for Folkesundhedsvidenskab, Afdeling for Epidemiologi, var at evaluere socioøkonomisk fordeling af brystkræft i Danmark og trends i denne, mål for socioøkonomisk status baseret på eget henholdsvis ægtefællens erhverv og at undersøge, hvorvidt den socioøkonomiske og uddannelsesmæssige gradient kunne forklares af forskelle i fødselsmønster, og hvorvidt effekten af socioøkonomisk status og uddannelse kunne forklares af effekten af den anden og omvendt.

De retrospektive kohortestudier i denne tese er registerstudier baseret på informationer fra folke- og boligtællingen 1970, CPR, Cancerregisteret, Dødsårsagsregisteret og Fertilitetsdatabasen.

Brystkræftrisikoen var højest blandt akademikere og lavest blandt landbrugere. Størrelsen af den socioøkonomiske gradient afhang af målet for social status, således at den var større for incidens end for mortalitet og større når kvinderne blev klassificeret efter eget frem for ægtefællens erhverv.

Fra 1970 til 1995 steg risikoen for at få brystkræft med 38% blandt kvinder i alderen 50-64 år. Alle socioøkonomiske grupper bidrog til denne stigning, som var 45% blandt ufaglærte arbejdere og 26% blandt akademikere. Fortsætter denne udvikling, kan det resultere i at brystkræft bliver hyppigere.

De store forskelle i fødselsmønster i forhold til socioøkonomisk og uddannelsesmæssig gruppe kunne ikke helt forklare den sociale og uddannelsesmæssige gradient i brystkræftrisiko. Socioøkonomisk status og uddannelse var uafhængige risikofaktorer. For hver af dem forblev 20-30% forskel mellem høj og lav risiko-gruppe, når der blev taget højde for fødselsmønster og uddannelse respektive socioøkonomisk status. Forskelle i alkoholforbrug og alder ved menarche og menopause kan have bidraget til denne persisterende gradient.