Skip to main content

Sondeernæring tilsat immunmodulerende næringsstoffer til kritisk syge patienter

Kan IMHP-sondeernæring, sammenlignet med standardsondeernæring (HP), reducere incidensen af infektioner for kritisk syge patienter?
Kan IMHP-sondeernæring, sammenlignet med standardsondeernæring (HP), reducere incidensen af infektioner for kritisk syge patienter?

Redigeret af Siri Vinther, sirivinther@dadlnet.dk

1. dec. 2014
2 min.

Der er langtfra enighed om, hvorvidt sondeernæring indeholdende såkaldte immunmodulerende næringsstoffer (IMHP), f.eks. glutamin, omega-3-fedtsyrer og antioxidanter, mindsker infektionsrisikoen blandt kritisk syge patienter. I et forsøg på at bidrage til afklaring var formålet med dette randomiserede, dobbeltblindede, multicenterstudie at undersøge, om IMHP-sondeermæring, sammenlignet med standardsondeernæring (HP), reducerede incidensen af infektioner for denne population.

I studiet indgik 301 intensivkrævende patienter, som forventedes at have brug for mekanisk ventilation og sondeernæring i mere end tre døgn. Under hensyntagen til undergruppe (medicinsk, kirurgisk, traume) blev deltagerne randomiseret til enten IMHP (n = 152) eller HP (n = 149), hvilket blev initieret maksimum to døgn efter indlæggelse i intensivregi og fortsat i maks. 28 dage.

Hvad angik infektionsincidens, var denne 53% for IMHP-gruppen og 52% for HP-gruppen. Der var ingen signifikante forskelle mht. infektionssubtype, organsvigt, varighed af mekanisk ventilationsstøtte eller varighed af indlæggelse, sidstnævnte hverken i intensiv- eller hospitalsregi. I forhold til mortalitet, opgjort ved udskrivelse samt efter hhv. en og seks måneder, var der overordnet set ikke forskel på IMHP- og HP-gruppen. For den medicinske subgruppe (n = 109) fandtes dog en signifikant højere seksmånedersmortalitet for dem, som havde fået IMHP-ernæring (54% vs. 35% for HP-ernærede).

Overlæge Kurt Købke-Jacobsen, Anæstesiologisk-intensiv Afdeling V, OUH-Svendborg Sygehus, kommenterer: ”Velgennemført studie med en relevant population af kritisk syge patienter og en klar problemstilling. Man kan savne en stratificering af de septiske patienter i sepsis over for svær sepsis/septisk shock, men der er i forvejen ret få patienter i hver subgruppe, der er analyseret. I diskussionen overses bl.a. en metaanalyse fra 2011 af Heyland et al, som påviste en signifikant forskel ved én sammensætning af immunaktive stoffer i sondekosten i forhold til en gruppe af andre forsøgte sammensætninger. Ligeledes er diskussionen af flere nyere artikler kortet ned til det mangelfulde”.

LINK: van Zanten AR, Sztark F, Kaisers UX et al. High-protein enteral nutrition enriched with immune-modulating nutrients vs standard high-protein enteral nutrition and nosocomial infections in the ICU: a randomized clinical trial. JAMA 2014;312:514-24.

Interessekonflikter: honoreret som referent på pro-medicin.dk af DLI. Årelangt samarbejde med industrien, herunder Fresenius, Nutricia og Nestlé.