De færreste af os spiser det samme hele tiden. Vi varierer kosten og dermed fedtindtag over tid, og dermed varierer vi også den kost, der er kendt for at fremme åreforkalkning. Et nyt basalstudie har testet effekten af en variation mellem lavt og højt fedtindhold i kost i dyr. Og resultatet overrasker med, at en vekslen mellem de to kosttyper faktisk er mere »aterogen« end en ensidig fedtholdig kost.
Professor Arne Astrup, Obesity & Nutritional Sciences, Novo Nordisk Fonden, Hellerup, kommenterer: »Mus adskiller sig fundamentalt fra mennesker, og i dette studie er de endda genetisk modificeret. Gnavere er ikke optimale til at undersøge kosteffekter på kardiometaboliske sygdomme pga. fundamentale forskellige i mikrobiota og termogen reaktion på fodring. Dertil kommer, at der ingen oplysninger foreligger om, hvilken type fedt de er fodret med, men det er formentligt mættet fedt. Mættet fedt er udtalt proinflammatorisk hos gnavere, hvilket kunne forklare de negative virkninger. Den glæde, vi oplever ved at spise varieret og skiftende mad, bør ikke påvirkes af dette studie, hvis resultater jeg ikke vurderer kan overføres til mennesker«.
Interessekonflikter: ingen