Skip to main content

Stigende incidens af malignt melanom i Danmark fra 1978 til 2007

Anders Klit, Jennifer Berg Drejøe & Krzysztof Tadeusz Drzewiecki Klinik for Plastikkirurgi, Brystkirurgi og Brandsårsbehandling, Rigshospitalet

14. jan. 2011
2 min.

Introduktion

Malignt melanom er en af de hurtigst voksende cancere i Danmark, og den er ansvarlig for den største andel af hudcancerrelaterede dødsfald. UV-stråling anses traditionelt for at være hovedårsag til udvikling af malignt melanom. I Danmark er Bornholm det område, der har flest solskinstimer om året, og derfor er en sammenligning af incidensdata for hele Danmark og Bornholm relevant. Således forventes det, at melanomincidensen er højere på Bornholm end i det øvrige Danmark. Formålet med studiet var at kvantificere og analysere forskellen i melanomincidens mellem Bornholm og hele Danmark.

Materiale og metoder

Incidensdata for perioden 1978-2007 blev indhentet fra Cancerregisteret med henblik på analyse af forskelle mellem incidensen i hele Danmark og på Bornholm. Data er køns- og aldersstandardiserede. Efterfølgende blev en prognose for incidensudvikling opstillet ved at ekstrapolere incidensraterne fra peri-oden 1978-2007.

Resultater

Udviklingen i incidensraterne over den undersøgte periode viser en eksponentiel sammenhæng for hele Danmark og for Bornholm. Der fandtes for hele Danmark en signifikant gennemsnitlig årlig tilvækst i incidensrate på 3,4% for perioden 1978-2007. Den årlige tilvækst af incidensraten for malignt melanom på Bornholm er kraftigere end den tilsvarende for hele Danmark. Forskellen estimeres at udgøre 20%.

Diskussion

Den årlige tilvækst i incidensen af maligne melanomer understøttes af litteraturen fra andre lande. Gennem den observerede periode på 30 år er den årlige tilvækst i incidensrate stabil med begrænset spredning. Således findes det rimeligt at ekstrapolere data. Fænotypisk anses befolkningen på Bornholm og i hele Danmark for at være ens.

Forskellen i tilvækst i melanomincidens mellem Bornholm og hele Danmark er sandsynligvis et udtryk for forskelle i eksponering for UV-lys. Forskellen i eksponeringsmønster skyldes i højere grad sociodemografiske forskelle end klimatiske forhold.

Konklusion

Hvis den aktuelle udvikling fortsætter, vil incidenseraterne for malignt melanom i 2030 være mere end fordoblede. Årsagen til forskellen i incidensrateudviklingen mellem Bornholm og hele Danmark er sandsynligvis forskellig UV-eksponering. Effekt af kampagner og oplysning om solens karcinogene effekt afspejles endnu ikke i incidensdata. Dette kan skyldes, at der er en latenstid mellem intervention og udfald, eller at interventionen ikke har det rette fokus. Fremtidige kampagner bør fokusere på højrisikoindivider. Der er behov for mere viden om maligne melanomers sammenhæng med sociodemografiske forhold.

Dette er et resume af en originalartikel publiceret på www.danmedbul.dk som Dan Med Bul 2011;58(1):A4229.