Skip to main content

Stort behov for sundhedsfaglige ydelser til borgere med kronisk obstruktiv lungelidelse

Peter Lange1, 2, 3, Jacob Louis Marott3, Morten Dahl4, Truls Sulvan Ingebrigtsen2, Jørgen Vestbo2, 5, Børge Grønne Nordestgaard6 1) Institut for Folkesundhed, Socialmedicinsk Afdeling, Københavns Universitet 2) Hjerte-Lungemedicinsk Afdeling, Hvidovre Hospital 3) Østerbroundersøgelsen, Bispebjerg Hospital 4) Klinisk Biokemisk Afdeling, Rigshospitalet 5) Respiratory Research Unit, University Hospital of South Manchester NHS Foundation Trust 6) Klinisk Biokemisk Afdeling, Herlev Hospital

4. apr. 2012
3 min.


INTRODUKTION

Kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) er et af de største sundhedsproblemer i Danmark og på verdensplan. Sundhedsstyrelsen og Danske Regioner har beskrevet retningslinjer og defineret forløbsprogrammer for sygdommen, hvor fokus er på tidlig opsporing, medicinsk behandling og rehabilitering. Antallet af personer med KOL, som bør omfattes af disse programmer, er imidlertid ukendt.

MATERIALE OG METODER

For at belyse forekomsten af KOL i Region Hovedstaden (1,6 millioner indbyggere) undersøgte vi 45.970 deltagere over 40 år i Herlev-Østerbro-Undersøgelsen med et spørgeskema og ved måling af forceret eksspiratorisk volumen i det første sekund (FEV1) og forceret vitalkapacitet (FVC). Ud fra prævalensen, sværhedsgraden og karakteristika af sygdommen estimerede vi behovet for relevante sundhedsfaglige ydelser til borgere med KOL i regionen og belyste mønstret af kontakter til hospital (skadestuebesøg, ambulante besøg og indlæggelser) samt forbruget af inhalationsmedicin. De relevante sundhedsfaglige ydelser blev defineret på baggrund af regionens forløbsprogram for KOL og omfattede tidlig opsporing af sygdommen ved hjælp af spirometri, hjælp til rygeophør, rehabilitering, ernæringsmæssig intervention og medicinsk behandling.

RESULTATER

Prævalensen af KOL defineret på baggrund af spirometri (FEV1/FVC < 0,7) blandt personer over 40 år var 15%, hvilket svarer til ca. 120.000 borgere i regionen. Antallet af borgere med moderat KOL (FEV1 på 50-80% af forventet værdi) blev estimeret til ca. 51.000 (6,4%), mens vi skønnede, at der i regionen er mindst 10.000 personer (1,3%) med svær og meget svær KOL (FEV1 < 50% af forventet værdi). Omregnet til hele Danmarks befolkning svarer disse estimater til ca. 417.000 danskere med KOL og heraf 177.000 med moderat KOL, 33.000 med svær KOL og næsten 4.000 med meget svær KOL.

Vi skønner, at der i Region Hovedstaden er ca. 16.000 personer på 40-59 år, som har moderat KOL og derfor en stor risiko for at udvikle svær sygdom i løbet af deres levetid. Vore estimater indikerer, at flere end 26.000 borgere med moderat, svær eller meget svær KOL er aktive rygere, og over 19.000 personer har så betydende åndenød, at de opfylder kriterierne for fysisk træning i forbindelse med rehabilitering. Der skønnes at være ca. 1.200 personer med svær eller meget svær KOL, som har brug for ernæringsintervention (BMI < 20 kg/m2 ), og ca. 4.000 borgere med samme sværhedsgrad af KOL som ikke er i behandling med inhalationsmedicin. Hyppigheden af skadestuebesøg, hospitalsindlæggelser og af ambulante besøg på grund af KOL og alle andre sygdomme var stærkt stigende med tiltagende sværhedsgrad af KOL (p < 0,0001 for alle sammenligninger).

KONKLUSION

Vi konkluderer, at forekomsten af KOL i Region Hovedstaden er meget høj, og at der er behov for allokering af betydelige resurser, hvis man ønsker at leve op til målene i regionens KOL-forløbsprogram.

DANISH MEDICAL JOURNAL: Dette er et resume af en originalartikel publiceret på danmedj.dk som Dan Med J 2012;59(4):A4396