Skip to main content

Stort ovariecancerscreeningprogram kunne ikke demonstrere signifikant nedsættelse af den sygdomsspecifikke mortalitet

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.

Redigeret af Kreesten Meldgaard Madsen, kreesten@dadlnet.dk

17. feb. 2016
2 min.

Ovariecancer har en dårlig prognose med en femårsoverlevelse på omkring 40%, og der er kun sket begrænsede femskridt i de sidste mange år i forhold til langtidsoverlevelsen. Med dette in mente gennemførtes the UK Collaborative Trial of Ovarian Cancer Screening med årlig screening af mere end 200.000 kvinder. Studiet blev gennemført som et randomiseret, kontrolleret forsøg blandt 50-74-årige engelske kvinder, som blev blokrandomiseret til årlig enten multimodalscreening inkl. CA125-blodprøve, årlig transvaginal ultralydskanning eller ingen screening i en 1:1:2-ratio. Det primære endepunkt var død af ovariecancer inden december 2014. Der blev ikke analyseret på død af alle årsager. I perioden fra 2001 til 2005 blev 202.638 kvinder randomiseret til undersøgelsen, og de blev fulgt i gennemsnitligt 11,1 år. I alt blev 1.282 kvinder (0,6%) diagnosticeret med ovariecancer i undersøgelsesperioden. Ud af disse kvinder døde 148 (0,29%) i multimodalscreeningsgruppen, 154 (0,30%) i ultralydscreeningsgruppen og 347 (0,34%) i den ikkescreenede gruppe. Den primære analyse var en Cox proportinal hazard model, og over hele perioden fandtes en mortalitetsreduktion på 15% (95% konfidens-interval (KI): -3-30; p = 0,1) for multimodal screening og 11% (95% KI: -7 til 27; p = 0,21) for ultralydscreening. En præspecificeret sekundæranalyse af død af ovariecancer med eksklusion af de prævalente tilfælde viste nedsat dødelighed i multimodalscreeningsgruppen sammenlignet med de ikkescreenede.

Professor Claus K. Høgdall, Juliane Marie Centret, Rigshospitalet, vurderer: ”Havde resultaterne været positive, kunne screening overvejes. Subgruppeanalyse i den sene opfølgningsperiode (7-14 år) viste signifikant mortalitetsreduktion på 23%. Tilsvarende sene effekter er fundet for etableret screening af andre cancere. Konklusionen, at videre opfølgning skal afventes, er skuffende. De positive subgruppeanalyser med mortalitetsreduktion og det unikke design giver dog fortsat håb for et mere positivt resultat og fremtidig etablering af en screening for ovariecancer”.

Jacobs IJ, Menon U, Ryan A et al. Ovarian cancer screening and mortality in the UK Collaborative Trial of Ovarian Cancer Screening (UKCTOCS): a randomised controlled trial. Lancet 2015, 17. dec (e-pub ahead of print).

Interessekonflikter: ingen