Skip to main content

Studies on receptors and actions of steroid hormones in adipose tissue

Læge Steen Bønløkke Pedersen: Forf.s adresse: Karetmagervej 52, DK-8900 Randers. E-mail: amtssp@hotmail.com Forsvaret finder sted den 4. november 2005, kl. 14.00, Lille Anatomisk Auditorium, Anatomisk Institut, Aarhus Universitet, Århus. Opponenter: Jens Sandahl Christiansen, Henning Beck-Nielsen og Jørgen Vinten .

9. nov. 2005
2 min.

Disputatsen udgår fra endokrinologisk afdeling C, Århus Sygehus, Tage-Hansens Gade, og består af 11 publicerede arbejder samt en sammenfattende oversigt.

Fedtfordelingen er forskellig hos kvinder og mænd. Arbejderne har derfor undersøgt forekomsten af steroidreceptorer i fedtvævet. Vi fandt, at humant fedtvæv indeholder glukokortikoid-, testosteron- og østrogenreceptorer. Desuden har forskellige fedtdepoter et varierende antal af disse receptorer, hvilket indikerer, at effekten af steroidhormonerne kan være forskellig i depoterne.

Glukokortikoider fremmer intraabdominal fedtakkumulation, og vi fandt at antallet af glukokortikoidreceptorer i intraabdominelt fedt er fire gange højere end i subkutant fedt. I modsætning hertil indeholder humane adipocytter ikke progesteronreceptorer. I bindingsstudier har vi fundet, at progesteron virker som en glukokortikoidreceptorantagonist, og i dyreeksperimentelle studier har vi vist, at progesteron kan hæmme effekten af glukokortikoidbehandling. På baggrund af disse undersøgelser er det foreslået, at progesteron kan beskytte præmenopausale kvinder mod cortisolinduceret intraabdominal fedtakkumulation. Mænd og postmenopausale kvinder, som har et meget lavt progesteronniveau, vil ikke i samme grad være beskyttet mod glukokortikoidvirkningen og vil muligvis derfor udvikle et større intraabdominal fedtdepot.

Vi har fundet, at humane adipocytter indeholder lige så mange androgenreceptorer som prostatavæv, så det er meget sandsynligt, at virkningen af testosteron sker direkte via binding af testosteron til receptorer i fedtvævet. På nuværende tidspunkt er de metaboliske pathways i fedtvævet, der påvirkes af testosteron, endnu ikke helt klarlagt.

Østrogen fremmer den kvindelige fedtfordeling, og vi fandt at humant fedtvæv indeholder såvel den klassiske østrogenreceptor α som den nyopdagede østrogenreceptor β. Østrogen øger mængden af antilipolytiske α2-adrenerge receptorer i subkutant fedtvæv, hvilket medfører et nedsat lipolytisk respons. I modsætning hertil har østrogen ingen effekt i fedtvæv fra det intraabdominale depot. Østrogen øger derfor antagelig mængden af subkutant fedtvæv ved selektivt at hæmme det lipolytiske respons i subkutant fedtvæv.

Disse fund peger alle på, at akkumulation af fedt i de forskellige fedtdepoter er nøje kontrolleret af hormoner, og at steroidhormoner synes at spille en vigtig rolle for fedtvævets metabolisme. Sammenholdt støtter vores studier ideen om, at de enkelte fedtdepoter kan påvirkes individuelt. På sigt kan det blive muligt selektivt at mindske den intraabdominale fedtakkumulation, således at fedtfordelingen påvirkes i en mere gunstig retning.