Skip to main content

Svækker årlig revaccination effekten af influenzavaccinen?

Systematisk review med metaanalyse konkluderer med mange forbehold, at årlig revaccination fører til lidt mindre vaccineeffekt, men at vaccination to år i træk giver stadig markant bedre beskyttelse end ingen vaccination.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

6. dec. 2022
02 min

Sundhedsstyrelsen anbefaler årlig influenzavaccination til personer over 65 år og til en lang række risikogrupper. Hvert år udvikles en ny influenzavaccine, hvor man prøver at matche de typer af influenza, der skønnes at komme i omløb i den kommende sæson. Allerede i 1970’erne observerede man, at vaccineeffekten blandt personer, som blev vaccineret to år i træk, var dårligere end blandt dem, som blev vaccineret for første gang. Nyt systematisk review med en metaananalyse fokuserer på spørgsmålet, om årlige revaccinationer fører til en dårligere vaccineeffekt. På baggrund af 83 observationelle studier, hvoraf 41 kunne indgå i en metaanalyse, konkluderer forfatterne, at vaccination mod influenza A og B i to efterfølgende år er lidt mindre effektiv, end hvis man kun er blevet vaccineret sidste år. Dog er man fortsat bedre beskyttet efter to konsekutive årlige vaccinationer, end hvis man slet ikke bliver vaccineret.

Overlæge Gitte Kronborg, Infektionsmedicinsk Afdeling, Hvidovre Hospital, kommenterer: »Forfatterne tager mange relevante forbehold for deres konklusion. Der er i reviewet og i metaanalysen forsøgt at tage højde for de inkluderedes alder, hvilken vaccine der er givet, og hvilken stamme influenzavirus cirkulerede i den pågældende sæson. Alle faktorer spiller ind på den enkelte persons risiko for at blive smittet med og udvikle influenzasygdom. Nogle influenzavirussubtyper, for eksempel H3N2, har en større forekomst af antigen drift, både fra sæson til sæson og ved dyrkning i æg, hvilket gør det vanskeligere at fremstille en optimal vaccine til den aktuelle sæson. Forfatternes anden og mindst lige så vigtige konklusion er, at influenzavaccinerne skal forbedres og fremstilles anderledes end ved dyrkning af virus i æg og have en større antigenlighed mellem vaccinestammen og den aktuelt cirkulerende virus«.

Jones-Gray E, Robinson EJ, Kucharski AJ et al. Does repeated influenza vaccination attenuate effectiveness? A systematic review and meta-analysis. Lancet Respir Med 2022 (online 21. sep).

INTERESSEKONFLIKTER: ingen

Der er i øjeblikket tekniske problemer med at vise kommentarer på Ugeskriftets artikler. Vi arbejder på sagen