Targeteret behandling til ikke-småcellet lungekræft og mutation i EGFR-genet
Andengenerationstyrosinkinaseinhibitoren ceritinib var mere effektiv end platinbaseret kemoterapi som førstelinjebehandling ved lungekræft med EGFR-mutation
Andengenerationstyrosinkinaseinhibitoren ceritinib var mere effektiv end platinbaseret kemoterapi som førstelinjebehandling ved lungekræft med EGFR-mutation
Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk
Op mod 10% af patienter med lungekræft har mutation i EGFR (epidermal growth factor receptor)-genet. Til disse patienter har man igennem nogle år kunnet tilbyde en mere målrettet (targeteret) peroral behandling med såkaldte tyrosinkinasehæmmere (TKI). En række nye TKI er under udvikling og afprøvning. En lidt sjældnere mutation er fusionsgenet ALK-EML4, som i Danmark findes hos 2% af pulmonale adenokarcinomer. En netop publiceret undersøgelse med en af de nye mere potente TKI, ceritinib, viser en forbedring af progressionsfri overlevelse fra ca. 8 til 16 mdr. Også patienter med hjernemetastaser havde en behandlingsrespons på ceritinib, som i modsætning til de tidligere TKI kan passere blod-hjerne-barrieren. Forfatterne lægger op til, at ceritinib bør overvejes som førstelinjebehandling til patienter med lungekræft og ALK-mutation.
Overlæge Anders Mellemgaard, Herlev og Gentofte Hospital, kommenterer: ”Det er god grundforskning, som har givet os indblik i den drivende mekanisme i visse former for lungecancer. Dette indblik har kunnet udnyttes til specifikke behandlinger, som indebærer bedre sygdomskontrol og færre bivirkninger end den kemoterapi, som dog stadig udgør hjørnestenen i behandling af fremskreden lungecancer. Til behandling af ALK-positive lungecancere har vi i et par år haft crizotinib, som på mange måder har været et betydeligt fremskridt i behandlingen af den ikke så hyppige undergruppe. Imidlertid giver behandlingen kun sygdomskontrol i en periode på mediant 9 mdr., og især ved hjernemetastaser har crizotinib begrænsninger. Det er derfor vigtigt, at udviklingen af ny medicin fortsætter, og ceritinib indebærer bl.a. en bedre penetrans til hjernen og dermed gode resultater vil behandling af hjernemetasterende ALK-positiv lungecancer. Vi ved også, at ceritinib i nogle tilfælde kan have virkning efter progression på crizotinib, og et af de udestående spørgsmål er derfor, om man skal give crizotinib efterfulgt af ceritinib. Ceritinib har primært gastrointestinale bivirkninger, og ikke alle patienter tåler behandlingen i den rekommanderede dosis. Der er flere lignende stoffer undervejs”.
Soria JC, Tan DS, Chiari R et al. First-line ceritinib versus platinum-based chemotherapy in advanced ALK-rearranged non-small-cell lung cancer (ASCEND-4): a randomised, open-label, phase 3 study. Lancet 2017;389:917-29.
Interessekonflikter: AM er medlem af advisory boards for BMS, MSD, Boehringer Ingelheim, har holdt foredrag for BMS, MSD, Astra Zeneca, Boehringer Ingelheim og har deltaget i kongresser betalt af MSD, BMS, Eli Lilly.