Træning og diæt før herniekirurgi medfører nedsat risiko for recidiv og færre komplikationer
I et randomiseret klinisk studie er det vist, at fokuseret indsats hos patienter med ventralhernie og overvægt kan medføre langtidsfordele.
I et randomiseret klinisk studie er det vist, at fokuseret indsats hos patienter med ventralhernie og overvægt kan medføre langtidsfordele.
Redigeret af Ismail Gögenur, ig@dadlnet.dk
Præhabilitering før større kirurgi vinder stadig større indpas som en intervention hos særligt udsatte patienter. Der foreligger en del randomiserede studier, som samstemmende viser, at træning før kirurgi giver bedre livskvalitet, og enkelte studier er nu begyndt at vise, at der også kan være andre postoperative fordele af præhabilitering.
Bugvægsbrok er en særlig udfordring hos patienter med overvægt mht. risikoen for postoperative komplikationer og recidiv af brokket. I dette randomiserede kliniske studie undersøgte man, om præhabilitering i en seksmånedersperiode før operation for ventralhernie havde kort- og langtidsfordele for patienter med et BMI på 30-40. Det primære outcome var andelen af patienter uden recidiv eller komplikationer. Blandt de 118 randomiserede patienter var der i præhabiliteringsgruppen en større andel af patienter, som havde vægttab før operationen, men der var også flere dropouts grundet indikation for akut herniekirurgi. Der var færre recidiver og komplikationer (47,5%) i præhabiliteringsgruppen end i kontrolgruppen (69,5%; p = 0,015).
Der var ingen forskel i sårkomplikationer.
1. reservelæge Nadia A. Henriksen vurderer: »Studiet af Liang et al er det første randomiserede studie om præhabilitering inden operation for bugvægsbrok og viser ligesom lignende studier fra ortopædkirurgi og cancerkirurgi, at præhabilitering uden tvivl er forbundet med færre komplikationer i forbindelse med operation. Men fra disse fund og til at gennemføre systematisk præhabilitering er der lang vej endnu. Udfordringen ligger bl.a. i at identificere de patienter, der vil have gavn af præhabilitering, og herefter sammensætte et passende program til forskellige patientkategorier. Man må formode, at forebyggelse af komplikationer på langt sigt kan betale sig økonomisk, men ressourcerne skal findes, hvis præhabilitering skal være gennemførlig. Det skal afklares, om præhabilitering skal ligge i hospitalsregi eller i kommunalt regi.
Men indtil da hviler ansvaret på den enkelte afdeling og kirurg, som bør rådgive patienterne præoperativt. Hvad angår operation for bugvægsbrok, bør man som minimum anbefale vægttab hos adipøse, sikre rygestop seks uger præoperativt og sørge for, at eventuel diabetes er velreguleret jf. Dansk Herniedatabases anbefalinger.
Interessekonflikter: ingen