Skip to main content

Trods regn og slud kommer hunden og hundeejeren ud

Ældre hundeejere trodser vejret, når hunden skal luftes, og det gør dem mere fysisk aktive end tilsvarende ældre uden hund.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

3. okt. 2017
2 min.

Høj grad af fysisk aktivitet kan være svær at fastholde blandt ældre borgere. Der forskes derfor meget i, hvordan vi kan motivere de ældre til fortsat at være fysisk aktive. Selv om nogle undersøgelser har vist, at aktiv promovering af fysisk aktivitet har en vis effekt, har ydre faktorer som dårligt vejr og korte dage en klar negativ indflydelse på de ældres aktivitetsniveau. Tidligere studier har vist, at det at være hundeejer er positivt associeret til at være fysisk aktivt, og en ny undersøgelse fokuserer på, om hundeejere påvirkes mindre end andre ældre af dårligt vejr med hensyn til deres aktivitetsniveau. I undersøgelsen fik over 3.000 personer, af hvilke 18% havde hund, ved hjælp af en aktivitetsmåler monitoreret deres fysiske aktivitet i løbet af ugen. Man relaterede den fysiske aktivitet til dagslængden, temperaturen og mængden af nedbør. Ældre hundeejere var, selv på dagene med dårligt vejr, mere fysisk aktive end ikke-hundeejere var på de bedste dage. Når vejret var dårligst, var forskellen med hensyn til at være fysisk aktiv på ca. 30 minutter mellem dem med og dem uden hund.

Professor Bente Merete Stallknecht, Københavns Universitet, kommenterer: »Gå en tur med hunden – selv om du ingen har’. Sådan lyder Hjerteforeningens gamle råd. Men at være hundeejer ser ud til at motivere ældre englændere til at bevæge sig, når vejret er skidt – og det er det tit i England. Aktivitetsniveauet falder med alderen, og mens 49% af 16-24-årige danskere er hårdt til moderat fysisk aktive i fritiden ifølge tal fra Den Nationale Sundhedsprofil, gælder dette kun for 17% af 65-74-årige. Det er derfor højrelevant at undersøge, hvad der skal til for, at ældre mennesker bevarer et højt aktivitetsniveau. Wu et al anvendte et tværsnitsdesign, hvilket ikke tillader en vurdering af kausalitet, og hundeejere adskiller sig nok fra ikkehundeejere på mange andre punkter end regnvejrsaktivitet. Vi ved derfor endnu ikke, om det er den hund, man har eller ikke har, der gør forskellen. Det kan dog bestemt ikke udelukkes, at ansvaret for et andet levende væsen er bedre til at motivere de ældre til at komme ud end den motivation, som en aktivitetsapp på deres smartphone kan give«.

Wu YT, Luben R, Jones A. Dog ownership supports the maintenance of physical activity during poor weather in older English adults: cross-sectional results from EPIC Norfolk cohort. J Epidemiol Community Health 2017;71:905-11.

Interessekonflikter: ingen.