Skip to main content

Ultralyden breder sig som ringe i vandet

Dansk Ultralyddiagnostisk Selskab.

2. jun. 2014
2 min.

Dansk Ultralyddiagnostisk Selskab (DUDS) blev grundlagt for 40 år siden som et tværfagligt videnskabeligt selskab. Selskabets formål har altid været at fremme teoretisk og praktisk ultralyddiagnostik.

I 1980’erne vandt ultralydskanning indpas i flere specialer især i kardiologi, obstetrik/gynækologi og radiologi. Ved et samarbejde mellem DUDS, Dansk Radiologisk Selskab og Sundhedsstyrelsens Specialistnævn blev ultralyddiagnostik integreret i radiologiuddannelsen i Danmark.

Ultralydskanning er omkostningseffektiv og ikkeioniserende og giver optimal vejledning af biopsier, drænage og anden behandling.

Kvaliteten af ultralydskanning er stærkt operatørrelateret [1]. Det stiller naturligt krav til både læger og ikkelæger, der anvender ultralyd til diagnostik og behandling af danske patienter.

DUDS hilser den store udbredelse af ultralyd i Danmark velkommen, men anser det for en betydelig udfordring for det danske sundhedsvæsen at sikre patienterne den fornødne kvalitet af de udførte ultralydundersøgelser.

DUDS samarbejder med alle lægelige og ikkelægelige specialer, der ønsker at fremme høj kvalitet af uddannelse i ultralyd.

Muskuloskeletal ultralyddiagnostik er et eksempel på et udviklingsområde, hvor reumatologer, ortopædkirurger, radiologer og ikkelægelige specialister såsom kiropraktorer anvender ultralydskanning ud fra forskellige forudsætninger til undersøgelse af de samme patientgrupper.

DUDS ønsker, at alle følger samme fælleseuropæiske standard for kvalitet og uddannelse.

Point-of-care-ultralyd [2] er ultralydarbejde, hvor læger og andet sundhedsfagligt personale tilegner sig basale, fokuserede kompetencer som supplement til den kliniske undersøgelse og behandling efter korte, strukturerede uddannelsesforløb.

I 2011 oprettede Aarhus Universitet Center of Clinical Ultrasound (CECLUS), der tilbyder kompetencegivende uddannelse i point-of-care-ultralyd, varetager forskning på området og faciliterer klinisk implementering.

Der er en spirende interesse for ultralydskanning fra praktiserende læger og dermed behov for uddannelse i praksisrelevant ultralydskanning. Spørgsmålet er, om der findes resurser til at etablere forskning, læring og implementering af ultralydskanning i almen praksis.

DUDS tilslutter sig det europæiske ultralydselskab EFSUMB’s (www.efsumb.org) anbefalinger til kvalitetssikring af uddannelse for alle, der benytter ultralyd.

I samarbejde med DUDS udbydes CME certificerede kurser i både basal og avanceret anvendelse af ultralydskanning efter europæisk standard.

For at sikre et fortsat højt fagligt niveau af hhv. ultralydskanning i Danmark og den fortsatte udvikling, inviterer DUDS alle relevante danske videnskabelige selskaber og institutioner til dialog og tiltag, der fører mod to mål:

1) at anvende ultralydskanning rationelt og 2) at sikre, at alle ultralydundersøgelser foretages på et fælles europæisk anerkendt fagligt niveau.

KORRESPONDANCE: Caroline Ewertsen, Radiologisk Klinik, Rigshospitalet, Blegdamsvej 9, 2100 København Ø.

E-mail: caroline.ewertsen@dadlnet.dk

INTERESSEKONFLIKTER:

Referencer

LITTERATUR

  • Mapes-Gonnella T. The impact of education. Has the failure to standardized musculoskeletal sonography undermined

  • its value? J Diag Med Sonogr 2013;29:260-8.

  • Moore CL, Gopel JA. Point-of-care ultrasonography. N Engl J Med 2011;364:749-57.