Skip to main content

Vægtreduktion sammen med fysisk træning bedrer funktionsniveau hos overvægtige ældre patienter

En kombination af aerob træning og styrketræning sammen med et vægtreduktionsprogram var mest effektiv i behandlingen af ældre overvægtige patienter.

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

8. jun. 2017
2 min.

Overvægt hos ældre kan nedsætte funktionsniveauet og øge sygeligheden. Imidlertid er det uafklaret, om man skal tilstræbe vægtreduktion i denne gruppe, da tidligere studier har antydet, at vægttab kan give reduktion i muskel- og knoglemassen, sarkopeni og osteoporose. Derfor har der været fokus på, at eventuelle diætetiske tiltag bør ledsages af fysisk træning for at styrke muskler og knogler, men det er uafklaret, hvilken træningsform der er optimal. I en ny, randomiseret undersøgelse omfattende 160 overvægtige ældre med et gennemsnitligt BMI på ca. 36 kg/m2 har man over for en kontrolgruppe uden intervention undersøgt tre træningsmodaliteter (styrketræning alene, konditionstræning alene samt en kombination af de to træningsformer) sammen med diæt og blandt andet undersøgt ændringer i vægt, kondition, styrke, funktionsniveau og muskelmasse fra nul til seks måneder. Studiet viser, at kombinationstræning kombineret med diæt har den mest gunstige profil og fører til vægttab (ca. 10 kg), bedre kondition og større muskelstyrke samtidig med, at muskelmasse og knoglemasse falder mindre ved denne træningsmodalitet end ved konditionstræning alene.

Professor Bente Merete Stallknecht, Københavns Universitet, kommenterer: ”Det er betryggende, at fysisk træning kombineret med diæt også virker godt hos ældre, overvægtige personer. Studiets primære endepunkt var ændring i fysisk funktion i løbet af interventionen bestemt ved hjælp af en standardiseret test, og det var tydeligt, at både aerob træning (3 × 60 min/uge) og styrketræning (3 × 60 min/uge) havde positive effekter, og særligt interessant var det, at effekterne var additive. Som forventet steg konditallet ved aerob træning og muskelstyrken ved styrketræning. Faldet i mager legemsmasse og knoglemineralindhold som følge af det diætinducerede vægttab blev reduceret af styrketræning. De målte parametre er alle klinisk relevante, og det kunne være interessant at undersøge de sundhedsøkonomiske effekter af denne træningsintervention med henblik på implementering i det danske sundhedsvæsen. Studiet havde ikke statistisk styrke til at undersøge eventuelle kønsforskelle, og kønsaspektet kunne også være relevant at undersøge i fremtidige studier”.

Villareal DT, Aguirre L, Gurnay B et al. Aerobic or resistance exercice, or both, in dieting obese older adults. N Engl J Med 2017;376:1943-55.

Interessekonflikt: ingen.