Skip to main content

»Vent og se-recepter« på antibiotika til patienter med luftvejsinfektion

»Vent og se-recepter« var associeret med større patienttilfredshed end ingen antibiotika og førte, medmindre patienterne var børn under fem år, ikke til dårligere udfald end start på antibiotikum med det samme.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

29. jul. 2021
2 min.

En »vent og se-recept« er en recept på antibiotika, som udskrives samtidig med, at man giver patienten besked om at vente med at indløse recepten, til der er gået 3-4 dage for at se, om symptomerne aftager, og antibiotikabehandling ikke er nødvendig. Recepten kan bruges i de situationer, hvor man ikke umiddelbart kan be- eller afkræfte en bakteriel infektion. I et nyt systematisk review konkluderer man, at »vent og se-recepter« giver større patienttilfredshed og færre rekonsultationer end intet antibiotikum, og at denne fremgangsmåde ikke fører til dårligere klinisk udfald end antibiotikastart lige efter konsultationen.

Overlæge Pernille Ravn, Infektionsmedicinsk Sektion, Medicinsk Afdeling, Herlev og Gentofte Hospital, kommenterer: »Studiet er et systematisk litteraturreview, hvor man har lavet en samlet statistisk analyse af individuelle patientdata fra 13 studier. Der indgik ni randomiserede studier med få patienter, 129-889 pr. studie, og fire observationelle studier med 8.000-29.000 patienter, hvilket kan have introduceret bias. I syv studier havde patienterne tegn på nedre luftvejs-infektion. I resten af studierne, havde patienterne otitis media (tre studier), »sore throat« (to studier) og »common cold« (et studie), tilstande, som vi i Danmark normalt ikke ville behandle med antibiotika. Med hensyn til behandling af ukompliceret akut otitis media hos børn > 6 mdr. er behandlingen i Danmark primært smertestillende, da størstedelen bliver raske efter få dage uden antibiotikabehandling. Vi har strep. A-test til hjælp ved vurdering af ondt i halsen, og der er ikke indikation for antibiotikabehandling ved almindelig forkølelse. Det er derfor usikkert, hvilken rolle en »vent og se-recept« i disse tilfælde vil spille i Danmark. Det største antibiotikaforbrug herhjemme går til nedre luftvejs-infektioner, hvor op mod 25% skyldes virus. Desværre indgik der ikke information om de mikrobiologiske fund. Med forbehold for, at de fleste data kom fra observationelle studier, og at der i nogle af studierne indgik andre strategier, som undervisning og point of care-test, understøtter dette review dansk praksis med en restriktiv antibiotikapolitik«.

Stuart B, Hounkpatin H, Becque T et al. Delayed antibiotic prescribing for respiratory tract infections: individual patient data meta-analysis. BMJ 2021;372:n808

INTERESSEKONFLIKTER: ingen