Skip to main content

White coat hypertension - 10 års follow-up

Læge Pia H. Gustavsen: Forf.s adresse: Medicinsk Afdeling, Storstrømmens Sygehus Næstved, DK-4700 Næstved. E-mail: gustavsen@dadlnet.dk Forsvaret fandt sted den 19. december 2003. Bedømmere: Hans Ibsen, Ole Lederballe Pedersen og Peter Skøtt . Vejledere: Asbjørn Høegholm og Finn Gyntelberg .

4. nov. 2005
2 min.

Ph.d.-afhandlingen er baseret på arbejde udført på medicinsk afdeling, Storstrømmens Sygehus Næstved i 1999-2003.

Formålet var at afklare den kardiovaskulære risiko ved white coat hypertension (WCH), sammenlignet med normotension (NT) og etableret hypertension (EH) mhp. udvikling af kardiovaskulær morbiditet og mortalitet, at afklare hvorvidt WCH er en præhypertensiv tilstand samt at vurdere tilstedeværelsen af kardiovaskulære risikofaktorer i øvrigt i de tre grupper.

WCH er defineret ved et vedvarende forhøjet blodtryk (BT) målt i lægens konsultation, hvorimod BT målt ved en døgnblodtryksmåling i patientens vante omgivelser er normalt.

Studiet var en 10-års opfølgning på i alt 566 personer, 76 med WCH, 244 med EH og 146 med NT.

Opfølgningen bestod dels i gennemgang af journalmateriale mhp. identifikation af kardiovaskulære endepunkter i de tre grupper dels en 10-års undersøgelse, hvor der blev målt kliniktryk, døgnblodtryk, lipidprofil, blodsukker, insulin, urat, fibrinogen og CRP. Ved spørgeskema blev der indhentet oplysninger om øvrige kardiovaskulære risikofaktorer, helbredsrelateret livskvalitet og psykologisk profil.

Hovedresultatet var, at patienter med WCH har en øget 10-års risiko for kardiovaskulær morbiditet og mortalitet sammenlignet med en NT-kontolgruppe, samt at WCH er en præhypertensiv tilstand, idet 70% udviklede etableret hypertension over en 10-års periode. Et andet resultat var, at WCH var forbundet med stort set samme ugunstige metaboliske risikoprofil som EH. Der var ingen forskel i helbredsrelateret livskvalitet og psykologisk profil mellem de tre grupper bortset fra, at blandt patienter med WCH angav signifikant flere, at de følte ubehag ved at komme på et sygehus eller at gå til læge end i de to øvrige grupper.