Skip to main content

Der er brug for at kæmpe for kvaliteten i almen praksis

Ærgerligt, at Folketinget stemte nej til forslag vedrørende stråmandsklinikker. Region Nordjylland har opstillet krav, der skal gøre det muligt at vurdere kontinuitet og kvalitet, når en klinik skal sælges.
Illustration: Lars-Ole Nejstgaard
Illustration: Lars-Ole Nejstgaard

Martin Bech, regionsrådsmedlem i Region Nordjylland, Mads Duedahl, rådmand i Aalborg & Lina H. Jespersen, læge og regionsrådsmedlem i Region Nordjylland.

28. jun. 2021
3 min.

Vi er kede af og ærgerlige over, at vores partifæller i Folketinget stemte imod forslaget fra De Konservative vedrørende stråmandsklinikker og almen praksis og dermed ikke greb muligheden for at presse regeringen til at sætte fokus på problemet. Vi vil gerne erkende problematikken og finder det yderst relevant at kæmpe for den kvalitet, som vi kender almen praksis for i dag.

Det er nu udelukkende et regionalt ansvar og dermed et politisk og embedsmæssigt ansvar ved salg af regionsklinikker, udbudsklinikker og 0-ydernumre at kunne skelne mellem, om der er tale om en koncern, som byder ind med en stråmand i front, eller om der er tale om en reel praktiserende læge, der ønsker at drive klinik efter overenskomstaftalerne med kontinuitet i fokus. Det ansvar tager vi på os, men det havde klart været nemmere at navigere i, hvis beslutningsforslaget fra De Konservative blev vedtaget, således at sundhedsloven kunne ændres.

Når Jakob Kjellbjerg i artiklen påpeger en væsentlig ulempe ved at få partnerskabsklinikker permanent ind ad bagdøren, giver vi ham fuldstændig ret. Vi frygter, at det ikke bliver et supplement til PLO-løsningen, sådan som Niels Eriksen udtaler sig om i artiklen, men at der bliver tale om en ulige konkurrent med stor kapital, som i tilfældet med Annette Kjærsgård skubber den næste generation af PLO-læger ud af markedet. Vi har set lignende tilfælde i Region Nordjylland, hvor ydernumre i regionsklinikker bliver budt unaturligt op i pris ved salg. Det giver Region Nordjylland en indtægt, som ikke var beregnet, og den pensionsmodne læge kan indkassere lidt ekstra til pensionen. Det lyder positivt, men vi så hellere en regulær prissætning svarende til det aktuelle marked for udbud og efterspørgsel. Og efterspørgslen er heldigvis stigende.

I Region Nordjylland er rekruttering til hoveduddannelse i almen medicin vendt fra en fiasko til en succes. Det skyldes blandet andet en omstillingsparat region, hvor der er givet økonomisk incitament, fleksibilitet i forhold til valg af tutorklinik, mulighed for hoveduddannelsesforløb på lokale sygehuse og stor lokal opbakning til rekruttering. En god opskrift, der står i kontrast til regeringen, der mener, at lægemangel skal løses med tvang.

Det er os magtpåliggende, at hvis man bliver i eller flytter til vores region, bosætter sig og har ambition om at blive familielæge, skal der i fremtiden være mulighed for at købe sig et ydernummer, købe sig ind i kompagnipraksis eller blive ansat ved en kollega, uden det er nødvendigt at skrive kontrakt med en koncern. I Region Nordjylland har vi altid haft PLO-løsning som første prioritet ved salg af vores klinikker, men når en PLO-læge i samarbejde med en koncern byder ind (som stråmand), kan der ikke skelnes på papiret som nævnt ovenfor. Derfor har Region Nordjylland heldigvis opstillet en række krav, der forsøger at gøre det muligt at vurdere kontinuitet og kvalitet ved indkomne bud. Det skal hjælpe os i arbejdet med at sørge for, at alle borgere, lige meget hvor de bor i Region Nordjylland, kan få adgang til en familielæge. Vi deler gerne disse redskaber samt flere andre med Venstres folketingsgruppe, således at vi også i fremtiden kan sikre familielægen under moderne og individuelle måder at drive sin klinik på. Vi vil gøre alt i vores magt for, at almen praksis også i fremtiden står for kontinuitet, kvalitet og glade patienter.

LÆS OGSÅ

Kampen mod stråmænd fortsætter i regionerne

»Vi fik en klar fornemmelse af, at vi var oppe mod pengestærke mænd m/k«