Skip to main content

Virkelighedsfjerne Flyvbjerg

Debatten om lægevikariater fortsætter. KBU-læge Jakob Kirkegård skriver: Man kan ikke sammenligne klinikophold med lægevikariater. Dekan Allan Flyvbjerg svarer: Uprofessionelt at basere klinikerfaring på tilfældige vikariater.

Jakob Kirkegård og Allan Flyvbjerg
Jakob Kirkegård og Allan Flyvbjerg

KBU-læge Jakob Kirkegård, Almen praksis
Kommende ph.d.-studerende på Aarhus Universitet.
Interessekonflikter: ingen
E-mail: jakob.kirkegaard@auh.rm.dk

15. jan. 2016
8 min.

Allan Flyvbjerg har været dekan på Health på Aarhus Universitet siden 2010. I de ca. fem år, der er gået, har han sat sit aftryk på lægeuddannelsen i Århus. Desværre er dette aftryk knap så positivt.

Fakta

Fakta

Det startede ellers lovende, da Flyvbjerg tiltrådte stillingen i 2010. Her udtalte han, at »[d]et kan i dag være lidt af et kulturchok for de nyuddannede læger at komme ud på hospitalerne, og derfor vil Aarhus Universitet fremover arbejde på at gøre de kommende læger til en slags minilæger allerede fra sjette semester, hvor de kan komme ud og møde virkeligheden på Universitetshospitalet. Det bliver en af mine hovedopgaver at få implementeret« til Dagens Medicin. Minilægerne vender vi tilbage til senere.

Sløjfede finansiering af ph.d.

Et af Flyvbjergs store fokuspunkter inden da, fornemmede man, var forskning. Nu skulle vi nemlig være bedre til at forske. Vi skulle faktisk være så dygtige forskere, at det blev nævnt i Flyvbjergs tale til lægeløftet i vinteren 2014, hvor han fortalte om, hvor vigtig forskning var for universitetet, og hvor højt han prioriterede den. Hvad Flyvbjerg dog ved selv samme tale behændigt undgik at nævne, var, at universitetet kort tid forinden havde sløjfet alt hvad der hed fuldt finansierede ph.d.-stipendiater, da man skulle spare 200 mio. kr. Det var næppe Flyvbjergs egenhændige beslutning, men timingen var usandsynlig dårlig. Der sad vi en række håbefulde, nyudklækkede læger med en lang næse og følte os noget gjort til grin.

For at vende tilbage til minilægerne, så skabte de faktisk sig selv uden Flyvbjergs indblanding. De studerende var nemlig allerede i fuld gang med at dygtiggøre sig gennem lægevikariater. Disse lægevikariater har en meget stor uddannelsesmæssig betydning for de lægestuderende, da det er her, man virkelig har muligheden for at dygtiggøre sig i sine kliniske færdigheder og ikke mindst at lære at indgå i en vagtplan og interagere med sine kollegaer. Det er færdigheder, man ikke opnår, når man er i klinisk ophold på studiet. Det kan Allan Flyvbjerg umuligt argumentere imod, selv om det en ubekvem sandhed for ham.

Teoretisk viden

Udtalelsen i Ugeskrift for Læger den 8. januar 2016 [1], er et ganske fint bevis for, at Flyvbjerg fra sit dekankontor befinder sig et stykke fra den virkelighed, de studerende og yngre læger opererer i. Topmålet af arrogance kommer i udtalelsen: »Der er ikke nogen, der forhindrer de studerende i at vikariere i deres ferier«. Nej, Flyvbjerg, det er der ikke. Men lige så vel som du formentlig sætter pris på din sommerferie, så har de studerende også et behov for et socialt liv og netværk uden for studiet. Det er blandt andet dét – og ikke underskrifter for x antal godkendte rektaleksplorationer – der er vigtigt i transformationen fra studerende til yngre læge.

Med Fremdriftsreformen går de studerende nu direkte igennem lægeskolen. Når de bliver færdige, har de en meget stor teoretisk viden – men mangler erfaring i at omsætte den til praksis. Det er derfor nogle meget grønne læger, der kommer ud fra lægeskolerne de kommende år, og så er vi lige vidt i forhold til det næste citat fra Allan Flyvbjerg: »Hvis jeg var patient, eller nogle af mine familiemedlemmer var det, ville jeg hellere ses af en færdiguddannet læge end en medicinstuderende«. Problemet er bare, at med Flyvbjergs aftryk på lægeuddannelsen i Århus, er en færdiguddannet læge ikke meget mere bevendt end en medicinstuderende.

Kære Allan Flyvbjerg. Jeg ved godt, det ikke er din intention at ødelægge vores lægeuddannelse, og at der bliver stillet skarpe krav til dig fra nogle politikere, der ikke aner, hvad de taler om. Men du kan altså ikke sammenligne klinikophold med lægevikariater. Hvis du vil have et indblik i den verden medicinstuderende og yngre læger befinder sig i, så sig endelig til. Jeg giver gerne en kop halvdårlig automatkaffe på mit ydmyge forskerkontor.

Læs også:

Aarhus Universitet: Unødvendigt for lægestuderende at tage vikariater

Lægevikariater bør ikke være nødvendige

Tre regioner dumper FADL-vagtbureau

Vi vil have lægevikariater tilbage

Referencer

LITTERATUR

  1. Bundgaard B. Aarhus Universitet: Unødvendigt for lægestuderende at tage vikariater. http://ugeskriftet.dk/nyhed/aarhus-universitet-unoedvendigt-laegestuderende-tage-vikariater