Skip to main content
cover
Mindeord

Anders Nielsen Hammer

Sten A. Schmidt og Kirstin Petersen

4. 2.1938 - 21.4. 2023

Anders Hammer blev født i København i 1938. Han blev læge fra Københavns Universitet, hvor han blev kandidat sommeren 1967. Han blev speciallæge i ortopædisk kirurgi 1978.

Han tog størstedelen af sin uddannelse på de storkøbenhavnske sygehuse (Glostrup, Rigshospitalet og Hvidovre). Han arbejdede her flere år efter sin speciallægeuddannelse, hvor han også var meget aktiv i forskning og uddannelse, hvilket i hele hans liv var vigtige elementer.

Anders Hammer havde over 20 publikationer, der iblandt 7 artikler omkring skoleidrætsskader i årene 81-82. Han påviste større risiko for tværsnitslammelse grundet trampolinbrug i folkeskolens idrætstimer. Dette medførte permanent stop for brug af trampoliner i folkeskolen i 1982.

Anders Hammer flyttede i 1986 til Kolding, hvor han blev ansat som sideordnet overlæge ved ortopædkirurgisk afdeling. Han havde særligt ansvaret for håndkirurgi og sårbehandling.

Hans store lidenskab var dog håndkirurgien. Lang tid før andre forstod han vigtigheden af at samarbejde med universitetsafdelingen indenfor sit domæne. Han deltog således ofte, som den eneste ikke OUH-læge, i de ugentlige indikationskonferencer.

Anders Hammer var yderst omhyggelig og omsorgsfuld overfor sine patienter. Han ville flytte bjerge for dem, og det kunne patienterne mærke.

Anders Hammer var en meget anerkendt håndkirurg i afdelingen. Han var meget levende og karismatisk. Havde man mødt ham én gang, glemte man ham aldrig.

Som ung vordende håndkirurgi fik jeg utrolig megen læring ud af ham. Han vidste alt om alt – og jeg kunne til en hver tid ringe og få god kompetent hjælp.

Under et vikariat i Norge mødte han i 1995 Hebe Kvernmo – og de var straks hinandens sjælevenner. Så snart Anders Hammer kunne få sin pension med til Norge, opsagde han jobbet i Kolding og drog nordpå. Han fulgte derefter Hebe i hendes flotte karriere mellem Tromsø og Oslo. Han var så stolt af Hebe og hendes bedrifter. Anders fortsatte med at holde sig ajour indenfor håndkirurgen, og var en god støtte for Hebe i dennes forskning. Jeg mødte AH gentagne gange til store håndkirurgiske konferencer i Europa.

Anders Hammer var frisk og aktiv lige til det sidste. Han og Hebe var netop kommet hjem fra en rejse til Japan, da han pludselig faldt om.

Vore tanker går til Hebe.

Æret være Anders' minde.

Kolleganyt