Skip to main content
Mindeord

Bente Pakkenberg

Lisbeth Regeur, Birgitte Bo Andersen, Lisbeth Marner, Anette Stark, Annemette Løkkegaard, Lisette Salvesen, Lise Korbo

3.1.1949-14.4.2023

Bente blev vidt kendt for at kortlægge, at mænd har 16% flere hjerneceller i cortex end kvinder, og hun tilføjede altid frejdigt, at ingen vidste, hvad de bruger dem til. Det var Bentes stil, hun gik aldrig uden om en god diskussion.

Efter at være blevet læge fra KU i 1976 kastede hun sig straks over neurologien og psykiatrien, men fra 1988 fik hun tilbudt en postdoc forskningsstilling, som blev starten på en livslang imponerende forskerkarriere. 

Bente havde i starten af 1980’erne hørt om professor Hans Jørgen Gundersens spændende stereologiske metode – disektoren – til at kvantificere celler i forskellige organer. Bente tog derfor til Århus for at overtale Hans Jørgen til at samarbejde om at kvantificere antallet af neuroner i den mediodorsale thalamuskerne hos skizofrene. Sammen udviklede de talrige stereologiske metoder til at bestemme antal, distribution af celler, længde af nervebaner og meget mere i hjernen. Disse metoder er blevet anvendt i et væld af højt citerede studier fra Laboratoriet, som først lå på Hvidovre Hospital, fra 1991 på Bartholin Instituttet på Kommunehospitalet og fra 2001 placeret på Bispebjerg Hospital som Forskningslaboratorium for Stereologi og Neurovidenskab. Hun var laboratorieleder her og fra 2002 professor på først AU og siden KU. Fra 1996 til 2000 var Bente præsident for International Society of Stereology.

Bente har gennem årene vejledt og hjulpet utallige studerende med stor medmenneskelighed og en aldrig svigtende optimisme. Som leder af forskningslaboratoriet har Bente arbejdet utrætteligt med indsamling af hjerner fra dyr og mennesker til laboratoriets efterhånden omfattende hjernesamling.

Bente var ikke kun en fantastik foredragsholder og formidler til både videnskabelige møder, på tv og øvrige medier. På laboratoriet var hun også en forrygende fortæller, som kunne samle alle ansatte i kaffe- og frokostpauser med gode historier og masser af snak og grin.

Vi mindes de mange sociovidenskabelige møder, som Bente holdt for neuroforskere og venner, der blev samlet til et videnskabeligt foredrag, strygermusik fra bl.a. Kontra Kvartetten og De Nordiske Spillemænd og lidt til ganen. Bente var fabelagtig til at samle mennesker omkring sig og skabe stemning og begejstring.

Vi vil savne hendes vid og gode historier. Vores tanker går til de elskede børn og børnebørn.

Kolleganyt