Skip to main content
Cover
Mindeord

Jens Peter Konnerup Kampmann

Jon Trærup Andersen på vegne af de tidligere kollegaer på klinisk farmakologisk afdeling, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

20.9.1941 – 7.5.2024

Den 7. maj 2024 gik Jens Peter Kampmann bort i en alder af 82 år. Klinisk farmakologi var en hjertesag for Kampmann, og hans bedrifter indenfor den kliniske farmakologi i Danmark har været uvurderlige.

Kampmann afsluttede sin lægeeksamen i 1967 og blev i de efterfølgende år speciallæge i både intern medicin og lungemedicin, og var bl.a. overlæge på lungemedicinsk afdeling på Bispebjerg Hospital i årene 1987-99. Sideløbende varetog han flere redaktørjobs, bl.a. på Ugeskrift for Læger i årene 1984-93.

Kampmann uddannede sig i klinisk farmakologi i USA med afsluttet doktordisputats i 1985. Han var instrumental i etableringen af klinisk farmakologi som lægeligt speciale i Danmark, hvor han, som en af de første, blev speciallæge i 1997. Han arbejdede utrætteligt for at udbrede rationel farmakoterapi med udgangspunkt i mantraet ’dare to make a choice’, baseret på afvejningen af de gavnlige effekter af medicinen overfor pris og bivirkninger. I 1990’erne var Kampmann med til at stifte Institut for Rationel Farmakoterapi, hvor han selv var chef fra 1999 til 2009 og desuden underviste en stor del af landets læger på de såkaldte ’Menstrup’-kurser. Han var således med til at skabe et stærkt fundament for uafhængig lægemiddelrådgivning i Danmark.

I 2009 kom Kampmann tilbage til Bispebjerg Hospital som overlæge på klinisk farmakologisk afdeling. Han var ansvarlig for lægemiddelrådgivningen, og fokus var på den praktisk kliniske anvendelse af rådgivningen. Samtidig var han dybt engageret i uddannelsen (og dannelsen) af afdelingens yngre læger. Alle kom igennem hans legendariske Journal Clubs og kinetikkurser, altid med en forventning om at man - ligesom ham selv - havde forberedt sig. Han forventede, at man ydede sit bedste, og gik altid forrest ved fx at tage vagten på ubekvemme dage.

Kampmann var passioneret vinkender og arrangerede ofte vinsmagninger for afdelingen. Han betalte altid de dyre dråber til blindsmagningerne, hvor deltagerne skulle forberede sig ud fra et detaljeret materiale lavet specifikt til hver seance.

Kampmann beholdt sit kontor efter sin pensionering i 2021 og kom fast i afdelingen indtil han blev akut syg i december 2023. Hans engagement, finurlige væsen og hans høje faglighed vil blive savnet i afdelingen. 

Æret være hans minde.

Kolleganyt